hirdetés
2022. január. 18., kedd - Piroska.

Előtérben a digitalizáció

A diagnózis folyamatát számos ponton segítheti a digitális technika – mondta a Világgazdaság szerint Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ igazgatója az Európai Egészségügyi Menedzsmenttársa­ság konferenciáján.

Szócska Miklós példaként hozta fel a digitális adatelemzést, a digitális diagnosztikai eszközök használatát és a papíralapú dokumentáció háttérbe szorulását.

Az egyik legnagyobb egészségügyi innovációs platform, az EIT Health oktatási programjai segítenek mindebben, ezeken tavaly több mint nyolcezer egészségügyi szakdolgozó és PhD-hallgató vett részt. A digitalizáció megjelenése az egészségügyben nem jelentheti az ellátás elembertelenedését, viszont egyes tanulmányok szerint a gyógyszerfelírásra fordított idő 80 százalékkal is csökkenthető. A skandináv és a balti államok járnak élen Európában a digitális egészségügyben.

A konferencián egy Norvégiából érkező szakember mutatta be azt az ellátási modellt, amelyet krónikus légzőszervi betegek gondozására, követésére, kezelésére fejlesztettek ki.

A betegnél lévő digitális eszközről érkező adatok és a beteggel való digitális kommunikáció alapján követi nyomon az orvos a beteg állapotát, és küld értesítéseket, akár úgy is, hogy nem találkozik személyesen a betegével, aki például olyan távoli területen él, ahová szakorvos csak ritkán jut el.

A teljes cikket a Világgazdaság hétfői számában olvasható.

(forrás: Világgazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés