hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Előrelátó visszautasítás

Az élő végrendelet lehetővé teszi, hogy a belátási képességgel már nem rendelkező betegek akarata is maradéktalanul érvényesülhessen ellátásuk során – emlékeztet a Napi Gazdaság.

A lap azt a lehetőséget idézi fel, amellyel valaki arra az esetre is gondoskodhat egyes kezelések visszautasításáról, amikor már nem képes ennek közvetlen kifejezésére.

„Az egészségügyi törvény lehetőséget biztosít egy közjegyző által okiratba foglalt nyilatkozat megtételére, amelyben a beteg előzetesen nyilatkozik arról, melyek azok a terápiás eljárások vagy beavatkozások, amelyeket későbbi esetleges cselekvőképtelenné válása esetére vissza kíván utasítani. Ez az a jogintézmény, amelyet a köznyelv élő végrendeletnek hív. Az élő végrendeletben a cselekvőképes személy későbbi cselekvőképtelensége esetére visszautasíthat egyes ellátásokat, továbbá kijelölheti azt a személyt, aki helyette nyilatkozik, vagyis helyette gyakorolja az ellátás visszautasításának jogát. A kijelölt személy így a cselekvőképtelen állapotban lévő beteg helyett nyilatkozhat arról, mely ellátások nyújthatók, illetve mely ellátásokat utasítja vissza a beteg nevében” – olvasható a napigazdasag.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink