hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Előny a sztatinszedőknél

Akut segítség

A sztatinok a koronária-történések akut szakában is jó hatásúak – derült ki egy júniusban közzétett vizsgálatból. Számos klinikai vizsgálatból tudjuk, hogy adásukkal meg lehet előzni a koszorúér-betegség kialakulását és szövődményeit, kedvező hatásuk kifejlődéséhez azonban – az eddig elfogadott szemlélet szerint – hónapokra van szükség. Vagy mégsem?

Egy nemzetközi multicentrikus vizsgálat, a GRACE (Global Registry of Acute Coronary Events) – kutatói nemrég azt elemezték, milyen hatása van a prevencióként, illetve az akut szakban adott sztatinoknak az akut koronária-szindróma szövődményeire (Ann Intern Med 2004;140:857–866). 1999 áprilisa és 2002 szeptembere között 14 ország 94 kórházában 19 537 beteget kezeltek akut koronária-szindróma miatt. Közülük 4056-an (21%) már a kórházi felvételt megelőzően is kaptak sztatint, 5959 betegnek viszont a kórházi felvételt követően kezdték el adni.

A régóta sztatinnal kezelt betegeknél – annak ellenére, hogy társbetegségeik száma meghaladta a másik csoportét – 21 százalékkal kisebb volt az ST-szakasz-eleváció, 22%-kal pedig az infarktus kockázata a sztatint nem szedők csoportjához viszonyítva. Ha a sztatinkezelés a kórházban is folytatódott, a halálozási arány a sztatinnal soha nem kezeltekhez képest 34 százalékkal csökkent. Amikor azonban a sztatin adását a kórházban felfüggesztették (ami a betegek 11 százalékánál történt meg), ez a hatás megszűnt és a halálozási arány megegyezett a sztatinnal nem kezeltekével.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vásárhelyi Barna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés