hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Elmarad az ajánlástól a magyarok tejfogyasztása

Igaz, a lakosság 30 %-a laktózérzékeny, de nekik sem volna szabad kihagyni a kálciumdús tápanyagot étrendjükből, szól az Origó cikke. 

Nincsenek pontos adatok, csak becslések – ezek szerint Magyarországon 30 százalék körüli a laktózérzékenység gyakorisága. Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára szerint tejcukorérzékenység esetén is lényeges a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás, amelynek részét képezik a diétába beilleszthető tej és tejtermékek – írja az Origó.

A magyarok tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 decit fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 dl tej vagy ennek megfelelő mennyiségű kalciumtartalmú tejtermék mennyiséggel. Az MDOSZ adatai alapján a 4-10 éves gyermekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot.

Az origo.hu cikke a továbbiakban részletesen bemutatja a laktózérzékenység tüneteit és különböző formáit, valamint az érintetteknek is ajánlható élelmiszerek jellemzőit. 

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink