hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Elkövető és áldozat

Tízezer lakosra 450 bűncselekmény

A kilencvenes évek elején Magyarországot is elérték a maffialeszámolást sejtető brutális gyilkosságok, se szeri, se száma a csalásoknak és okirat-hamisításoknak. Az ezredforduló végén pedig sokasodni kezdtek a droggal kapcsolatban elkövetett bűntettek is. Mivel az említett bűncselekmények nagy részét az utcákon, vagyis közterületen követik el, az állampolgárok sokkal rosszabbul érzik magukat, mint amennyire azt a közbiztonság helyzete valóban indokolná.

Nemzetközi összehasonlításban Magyarország a bűnözés szempontjából Európa középmezőnyébe tartozik: tízezer lakosra 450 bűncselekmény jut. Abban sem különbözünk szomszédainktól, hogy a bűnelkövetések legfőbb oka nálunk is a szegénység. Az ismertté vált bűncselekményeket elsősorban az alacsony iskolai végzettségű, rossz szociális körülmények között élő, szakképzetlen alkalmi munkások vagy munkanélküliek követik el. A kutatásoknak köszönhetően azt is tudjuk, hogy a tettesek legtöbbször 18–39 éves férfiak. A rablások és az erőszakos közösülések inkább a fiatalabbak számlájára írhatók. Az elkövetők 34 évesen a legaktívabbak, később egyre kevésbé azok. Az ismertté vált bűnelkövetők háromnegyede vagyon elleni bűncselekményben vétkes. A súlyos bűncselekményeket általában a visszaesők, a bűnismétlők követik el.

A két éve regisztrált elkövetők 39 százaléka büntetett előéletű, 12,5 százalékuk pedig rendszeres visszaesőnek minősül – döntő többségük férfi. Ők felelnek a gépkocsilopások, az orgazdaság, az üzleti lopások, a rablások javarészéért, és az olyan erőszakos bűncselekményekért is, amelyek az alkohol- és drogfogyasztással függenek össze. A kedvezőtlen változások nem kerülték el a fiatalokat sem: ők teszik ki az összes ismertté vált bűnelkövető 12 százalékát. Míg öt évvel ezelőtt 14 ezer fiatalkorú bűnelkövetőről szereztek tudomást a hatóságok, tavaly 11 ezren kerültek kapcsolatba a rendőrséggel. Közülük közel négyezren felelősségre nem vonható, vagyis 14 éven aluli gyermekek voltak. A társadalmat leginkább a fiatalok brutalitása sokkolja: sokan emlékeznek a két tinédzser lány által elkövetett taxisgyilkosságra, a 23 késszúrással megölt zsaroló gödi fiúra. Máig nem derült ki, miért is ölt meg különös kegyetlenséggel egy tizenegy éves kislányt alig 14 éves iskolatársa.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés