hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Elkelt Benedek István könyvtára

Csaknem minden könyvnek akadt gazdája, amelyet a Múzeum Antikvárium Benedek István orvosi és kultúrtörténeti vonatkozású gyűjteményéből árverezett pénteken este.
Az orvoslás történetével foglalkozó tételekért gyakran ringbe szálltak az interneten licitálók, és jelentősen felverték az árakat, egymással is versenyezve.
Tizenkét alkalommal koppant a kalapács százezer forint felett, és sokszor adtak 90, 95 ezer forintot egy-egy könyvért. A 141 tétel java a kikiáltási ár három-négyszeresén ment el, hiszen valódi muzeális értékű kötetekről volt szó.

A legtöbbért, félmillió forintért, William Harvey angol orvos, fiziológus 1628-ban megjelent, s az orvostudományba új szemléletet hozó Anatómiai esszé a vér és a szív mozgásáról az állatokban című munkája kelt el. A tudós orvos elsőként írta le a vérkeringés rendszerét, cáfolva az évszázados elméletet (galenizmus), miszerint az erekben spiritusz, életszellem áramlana.

Az árverésen kínált, 1550-es kiadású, Hippokratesz aforizmáit kommentáló könyvéért megadták a 160 ezer forintot.

Linzbauer Xaver Ferenc hét kötetbe foglalt Codex sanitario-medicinalis Hungariae, a magyar egészségügy múltjának kódexe. Szent István korától 1848-ig dolgozta fel az egészségügyre vonatkozó rendeleteket, a közegészségügyi eseményeket, a különböző korok járványait, az orvosegyetemek fejlődését. Jól járt, aki 200 ezer forintért megszerezte.

Rácz Sámuel 18. századi orvos, egyetemi tanár, a magyar nyelvű orvosi tankönyvirodalom megalapítója három könyvvel szerepelt. Egyik legfontosabb munkája, az első magyar nyelvű élettani tankönyv A physiológiának rövid sommája 55 ezer forintért kelt el. 95 ezer forintnál állt meg a licit a németből fordított, a borbélyoknak és bábáknak szóló A borbélyságnak eleji. Míg az Orvosi Oktatás,…a' leg-gyakrabb, és legközönségesebb belsö nyavalyáknak jeleiröl, éppen 180 ezer forintra háromszorozta kikiáltási árát.

Lutheritz Házi-Patikájának 1830-as kiadása 45 ezer forintról 180 ezerig szárnyalt. Ugyanennyiért vitték el a nápolyi Giovanni Battista della Porta Magia Naturalisát, amelyben a tudós korának természettudományos ismereteit gyűjtötte össze. 60 ezer forintos kezdő árról jutott 180 ezerre Szentgyörgyi József A legnevezetesebb természeti dolgok esméreti az apróbb oskolák' számára.

Irodalmi ritkaságokért is sokat adtak. Radnóti Miklós Újhold verseskötete, Buday György fametszeteivel, mindkét szerző által Benedek Marcellnek dedikálva, 230 ezer forintig szárnyalt. Petőfi Sándor összes költeményei, hat kötetben, Jókai Mór bevezetőjével, 130 ezer forintra jutott. A Benedek Istvánnak és feleségének dedikált Szellemidézés, Karinthy Ferenctől, 5 ezer forintról 45 ezerig bírta, Török Sophie Siratója, Benedek Marcellnek ajánlva, 5 ezerről tízszerezett.
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés