hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Ízelítő

Elhunyt az igazi Esőember

Elhunyt Salt Lake Cityben Kim Peek, az az autista amerikai férfi, akiről az Esőember című nagysikerű film főszereplőjét, a Dustin Hoffman által megformált Raymond Babbittet mintázták.
Kim Peek halálhíréről a Salt Lake Tribune című újság számolt be. Az autista férfi apjának elmondása szerint fia halálát szívroham okozta még szombaton. 58 éves volt. A film révén ismertté vált Peek hetek óta légúti fertőzésben szenvedett.
 
A férfi úgynevezett Savant-szindrómás autista volt, vagyis különleges képességgel, tudással rendelkezett, agyának vizuális rendszere lehetővé tette számára például azt, hogy pár másodperc alatt memorizáljon egy oldalnyi szöveget. Több ezer könyvet kívülről fújt, neveket, számokat, az egész éves naptárt, a teljes tévéműsort, az előhívószámokat de még az amerikai államok utcahálózatát is megjegyezte. Kim Peek még a NASA, az amerikai űrhajózási hivatal érdeklődését is felkeltette, meg is vizsgálták őt.
 
Kim Peeket élete utolsó éveiben már „megasavantként” tartották számon, aki hozzávetőleg 15 témában – többek közt történelemben, irodalomban, földrajzban, sportban és zenében – nyújtott egyedülálló teljesítményt. Motorikus funkciói azonban soha nem működtek jól, egymaga például nem tudott felöltözni.
 
A négy Oscar-díjjal jutalmazott film világhírűvé tette Kim Peeket is. A film 21 évvel ezelőtti bemutatása óta az igazi Esőember előadások és más megjelenések alkalmával milliók előtt demonstrálta szellemi képességeit – mondta apja, Fran Peek, aki szerint fia az elmúlt évtizedben közel hárommillió mérföldet repült a különböző eseményekre.
 
Kim Peeket december 29-én, kedden temetik el Taylorsville-ben.
 
MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés