hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Táplálkozás

Elhízott kismama – asztmás gyerek

Az anyák örök szorongása, hogy mi rosszat örököl majd tőlük a csemetéjük. Itt van például az asztma. A kór kialakulását számos környezeti hatás befolyásolja, és ebben az asztmás szülői „örökségnek” is jut szerep.

Ez utóbbiról nem tehet az anya, és nem is nagyon befolyásolhatja, de saját testsúlyát igen. Márpedig bebizonyosodott, hogy a kismamák túlsúlya a megszületendő gyereknél növeli az asztma kockázatát. Az Amerikai Tüdőgyógyász Társaság éves kongresszusán holland kutatók adták közre annak a négyezer gyereknek a vizsgálati eredményeit, akiknek a fejlődését nyolc éven át, szinte a fogantatás pillanatától kezdve nyomon követték. Kiderült, hogy közülük többen lettek asztmások, amennyiben a mamájuk testtömegindexe (BMI) a terhesség alatt meghaladta a 25-öt, azaz túlsúlyosnak számítottak. Ha legalább az egyik szülő asztmás volt, és az  anya is túlsúlyos volt, 65 százalékkal nagyobb volt az asztma kialakulásának kockázata a gyermekben, mint azokban, akiknek valamelyik szülője szintén asztmás volt ugyan, de anyjuk normál súlyú volt a terhesség alatt. Ennek jelentősége nem lebecsülendő, mert a holland kismamák mintegy egyötöde volt a magasabb BMI-indexűek körébe sorolható, és ebben a kérdésben Magyarország nemcsak utolérte, de túl is szárnyalta a fejlett Hollandiát...

Ismerik a gyermekkori asztmát kiváltó okok méhen belüli kórélettani hátterét is: a túlsúlyos kismamák vérében és a magzatban egyaránt magasabb koncentrációban voltak jelen gyulladást kiváltó faktorok. Az asztmáról pedig tudjuk, hogy alapvetően krónikus gyulladás talaján fejlődik.

Forrás: Dr. Nemes János, Népszabadság Online

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés