hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Elfogadta a nyolcszázmilliót a Pándy Kálmán Kórház

A közgyűlés egyhangúlag fogadta el a minisztérium ajánlatát, miszerint a gyulai székhelyű kórház 800 milliós kártérítést kap, és ezzel a 2010-es pénzügyi konszolidációból nem részesül.

Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: 2007-ben, az akkori egészségügyi miniszter rendeletének következtében a megyei kórház kapacitását 230 ággyal csökkentették, és az akkor még önálló tüdőkórházban 76 aktív ágyat szüntettek meg. A döntés ellen a fenntartó jogi eljárást indított, a Legfelsőbb Bíróság 2008 decemberében meghozott ítélete hatályon kívül helyezte a miniszter határozatát, és új eljárásra kötelezte a minisztériumot.

A megye ezt követően peren kívüli megállapodásra törekedett, ám ilyen irányú szándékát Székely Tamás akkori miniszter elutasította. Ezért a közgyűlés kártérítési pert indított a minisztérium ellen, majd pedig a kormányváltást követően több egyeztetésre került sor.

A megyei önkormányzat végül elfogadta a tárca ajánlatát, s ennek alapján 800 millió forintot utaltak át a fenntartóhoz, amelyből 500 millió forintot a kórház eddigi működésének finanszírozásából keletkezett adósság rendezésére, a fennmaradó 300 milliót pedig az intézmény további működési kiadásaira fordítják.

A minisztérium ajánlatát a megyei közgyűlés egyhangúlag elfogadta csütörtöki rendkívüli közgyűlésén azzal, hogy tudomásul veszi: az egészségügyi rendszer esetleges 2010. évi pénzügyi konszolidációjából a megállapodásra való tekintettel nem részesülnek.

A Pándy Kálmán kórház mellett kártérítést kap még a Hódmezővásárhelyi Erzsébet kórház, a Hajdu-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórháza, valamint a Keszthelyi Városi Kórház.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink