hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Elfogadható bért, a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását követelik a szakdolgozók

Több ezren tüntettek szombaton a szakdolgozók és szimpatizánsaik közül a budapesti Hősök terén a többi közt béremelést, új szakdolgozói bértáblát, a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását követelve. A minisztert lemondatnák.

Fotó: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hivatalos Facebook-oldala
Fotó: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hivatalos Facebook-oldala

12 pontból álló kiáltványt olvastak fel a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szombat délelőttre meghirdetett rendezvényén, amelyet a kormányhoz is eljuttatnak. Mindezt a többi közt indokolja, hogy a meghívott miniszterek, Pintér Sándor belügy- és Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter csupán levélben tisztelte meg a rendezvényt, hiába hívták őket maguk közé. Pintér nem tartotta tárcáját az ügyben kompetensnek, ám mint jelezte, fejet hajt az egészségügyiek elhunyt  "bajtársai" előtt. Kásler "szavait" hosszasan "mondjon le!, mondjon le!" bekiabálással honorálta a tér, amelyet szinte megtöltöttek az egészségügyi dolgozók.

Szolidaritását fejezte ki viszont a tömeggel és a szakmával mind az orvosi, mind a gyógyszerészi kamara elnöke, majd számos szervezet, többek között a betegeket és szervezeteiket képviselő Vidor Eszter fejezte ki háláját a szakdolgozók felé.

 

A 12 pontos kiáltvány és a rendezvényel elhangzott hozzászólások szerint az egészségügyiek elégedetlenek a bérrel és az egyéb juttatásokkal, nem akarnak az új egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozni, s szeretnék, ha végre megfelelően honorálnák munkájukat. Elvárják és kérik ezért a közalkalmazotti jogviszony visszaállítását, 30 százalékos béremelést, egy új egészségügyi szakdolgozói bértáblát, a humánerőforrás és bérfelzárkóztatás folytatását. De elvárják az alapellátásban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását, az  előnytelen munkáltatói intézkedések és kifizetések felülvizsgálatát, a beosztható ápolók számának meghatározását és betartását, a szakdolgozói kompetenciák és életpálya meghatározását, az ápolásügy kiemelt szerepét, egy veszélyhelyzeti pótlékrendszert és az oktatók, szakoktatók megbecsülését is.

A nagygyűlés végén néma főhajtással emlékeztek a járványban elhunyt betegekre és kollégákra.

Ellentüntetők is megjelentek

A Népszava szerint elállták az útját a nagygyűlés végeztével haza induló, a résztvevőket szállító buszoknak. Rendőrsorfalat állítottak az egészségügyiek és az ellentüntetők közé, a rendőrök segítségével végül a buszok elhagyták a helyszínt. Az ellentüntetők a lap tudósítójának azt mondták, hogy "biztos az állam szervezte meg a nagygyűlést", vagy hogy "most viszik a egészségügyieket ebédelni".


 

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink