hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Életveszélyes gyulladást okozhat egy újonnan azonosított baktérium

A vérbe kerülve életveszélyes, akár halállal végződő fertőzést okozhat az a baktérium, amely a szájüregben is megtalálható – közölte a ScienceCodex elnevezésű ismeretterjesztő portál.

Az új baktériumot a Zürichi Egyetem orvosi mikrobiológiai intézetének munkatársai azonosították, ők adták neki a Streptococcus tigurinus elnevezést is Zürich azon régiója nyomán, ahol először felfedezték.

Az S. tigurinus – amelyet szívbelhártya-, agyhártya- vagy gerincgyulladásban (spondylodiscitis) szenvedő páciensek véréből izoláltak – nagyon hasonlít azokra a baktériumtörzsekre, amelyek a szájüreget népesítik be.

A vérző fogíny a szájbaktérium lehetséges belépési kapuja a véráramba. A baktérium azonosítása lehetővé teszi annak vizsgálatát, hogy miként okoz betegséget és hogyan terjed a szervezetben.

Mint Andrea Zbinden kutatásvezető hangsúlyozta, alapvetően fontos a baktérium szabatos leírása ahhoz, hogy nyomon lehessen követni terjedését. További kutatásaik arra irányulnak, hogy az S. tigurinus betegségkiváltó stratégiáját megértsék.

A tanulmányt az International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology című szakfolyóiratban ismertették.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés