hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Gyorsabbá válhat a szervnyomtatás

Egy amerikai egyetem szakemberei kifejlesztettek egy gördülékeny additív gyártási technikát, amellyel az eddigi hasonló megoldásoknál megbízhatóbban lehet működő emberi szerveket előállítani, közli a GyártásTrend.

Ugyan a szervnyomtatás területén nap mint nap jelentős előrelépések történnek, a procedúra továbbra is lassú, ami gyakran a szövetek sérüléséhez vezet.

A Buffalói Egyetem kutatói most kifejlesztettek egy olyan technikát, amely a hagyományos módszereknél akár 10-50-szer is gyorsabb lehet.

Az új eljárással egy apró szintetikus kezet már akár 19 perc alatt is ki lehet nyomtatni – ugyanez a folyamat a korábbi rendszerekkel hat órát venne igénybe. Az előállításhoz szükséges idő ilyen mértékű lerövidítésével a deformációk és sejtszintű károsodások száma radikálisan csökkenthető.

Az alábbi videón a szintetikus végtag létrehozásának menete látható 150-szeres gyorsításban:

Bár a metódussal jelenleg még csak „centiméteres" nagyságrendű modelleket lehet létrehozni, saját belső érhálózattal rendelkező sejtek kinyomtatására már most is alkalmas, márpedig ez az adottság az emberi léptékű szervek előállításához nélkülözhetetlen.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés