hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Elektronikus poszter, online esetbemutatás

Kardiológusok Münchenben

Az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) kongresszusát augusztus 28-a és szeptember 1-je között tartották. A 19 200 regisztrált résztvevő 24 szekcióban összesen 3850 előadást, illetve posztert láthatott. A korábbi évekhez képest nagyobb figyelmet fordítottak az alapkutatások gyakorlati jelentőségének bemutatására, valamint a kardiológiai betegellátás napi problémáira.

A kiemelt témaként a kardiovaszkuláris prevencióval, valamint a diabetes mellitus és a kardiovaszkuláris betegségek kapcsolatával, a kezelés speciális problémáival foglalkozó kongresszuson – a nagyszámú közlemény miatt – bevezették az elektronikus posztereket. Ezeket 48 számítógépes munkaállomáson lehetett megnézni. Az esetismertetéseket az európai vezető kardiológiai centrumokból a legújabb vizsgáló módszerek on-line bemutatásával egészítették ki.

Az alapkutatások napi alkalmazását jól tükrözték az őssejtkutatások, az őssejt- és prekurzorsejt-transzplantációk eredményeinek ismertetése akut szívinfarktusban, krónikus ischaemiás szívbetegségben és krónikus szívelégtelenségben.

A legújabb vizsgálati eredmények között Salim Yusuf professzor számolt be az INTERHEART vizsgálat eredményeiről. A korábbi nézet szerint a miokardiális infarktus kialakulása legfeljebb az esetek felében jelezhető előre a kardiovaszkuláris kockázati tényezők alapján. Az öt földrész 52 országában elvégzett tanulmányban mintegy 30000 személy vett részt. 15152 akut szívinfarktusban szenvedő beteg adatait hasonlították össze a korban és nemben megfelelő 14820 kontroll adataival. Hat független, infarktusra hajlamosító kockázati tényező (dohányzás, hipertónia, abdominális obezitás, diabétesz, dyslipidaemia – apoB/apoA arány) jelenlétét és három védő faktor (aktivitás, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrend, kis mértékű alkoholfogyasztás) hiányát elemezték. Az infarktust átvészelt betegek több mint 90 százalékánál lehetett hajlamosító tényezőt kimutatni. A dohányzás, a hipertónia, a diabetes mellitus vagy a dyslipidaemia önmagában 2-3 szorosra, három tényező 13-szorosra, 4 fennállása 42-szeresre, mind a 9 jelenléte pedig 133-szorosra (!) növelte a szívinfarktus kockázatát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vályi Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés