hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tárgyalóasztalhoz várják a fogorvosokat

Elégedetlen a kormány az ÁEEK-kel

Kormányzati koordinációért felelős miniszterként bármikor áll az alapellátó fogorvosok rendelkezésére – mondta Lázár János a 98. kormányinfón.

Szeptember elején az alapellátó fogorvosok nevében nyílt levélben tiltakozott Nagy Ákos keszthelyi fogorvos a 97-ik kormányinfón elhangzottak miatt. Kérdésre válaszolva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón azt mondta, a kormány kapuja nyitva áll a fogorvosok előtt. Bár a kérdés alapvetően költségvetési kérdés, nem zárkóznak el a tárgyalások elől. Kormányzati koordinációért felelős miniszterként bármikor áll a fogorvosok rendelkezésére, de egyeztet az ügyben Balog Zoltán területért felelős miniszterrel is.

Elégedetlenek a kórházfenntartóval

Korábban derült ki, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) lélegeztetőgép-tenderén annak ellenére választottak ki kormányközeli cégeket, hogy ajánlatuk 700 millió forinttal drágább volt, mint az egyik óriáscégé. A Közbeszerzési Döntőbizottság emiatt végül megsemmisítette a pályázatot, és 50 millió forintra bírságolta az ÁEEK-t, amely nem fogadta el a határozatot, és közigazgatási pert indított ellene.

A kancelláriaminiszter korábban úgy nyilatkozott: nem a rendszer rossz, mert az megvédte az állam érdekét és a költségvetést. Az a kérdés, hogy akik a döntést hozták, amelyet a közbeszerzési hatóság felfüggesztett, azoknak a kollégáknak mi lesz a sorsuk, ezt kell megvizsgálni.

A kormány nem elégedett az ÁEEK munkájával – válaszolt a témával kapcsolatos újságírói kérdésre Lázár János a mai kormányinfón. Mint magyarázta, az állam azért hozta létre a kórházfenntartót, hogy minden közbeszerzést központosítsanak, ami egyelőre nem valósult meg, és az ÁEEK ebben csak apró lépésekben halad.

Hogy miért nem vonták vissza a tendert, ahelyett, hogy az „állam perli az államot”, a miniszter úgy reagált, az uniós szabályok szerint az EMMI nem vonhatja vissza a kiírást, csak a felülvizsgálat eszközével élhet.

Döntsenek a pszichológusok!

Ebben a parlamenti ciklusban nincs esély arra, hogy döntés szülessen a pszichológus kamaráról – erősítette meg Lázár János a szakmai körökben már elterjedt hírt. Bár az előterjesztés most még novemberi határidővel szerepel a Parlament napirendjén, a miniszter szerint amíg a pszichológusok egy része határozottan ellenzi a köztestület létrehozását, addig döntés sem lesz. A kormány ugyanis nem akar ütközőzóna lenni, és csak akkor tud dönteni, ha a szakma konszenzusra jut, és egyértelműek lesznek az érdekvédelmi szervezet keretei.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink