hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Éjszaka a sürgősségin

Futószalagon érkeznek a legkülönfélébb esetek, miközben az előtérben akár egy teljes napot is várakozással töltő betegek egyre türelmetlenebbek. A hvg.hu a Szent Imre Kórház sürgősségijén járt.

A 12 órás műszakban dolgozó személyzetnek szusszanásnyi ideje sincs: a háziorvosok sokszor ideküldik diagnózisra a várólisták elől kitérő betegeike.

Magyarországon sürgősségi ellátás csak 2002 óta létezik, mondja a hvg.hu-nak Váradi Zsolt osztályvezető főorvos. „Ez még egy viszonylag friss műfajnak számít itthon, az embereknek kapásból a Vészhelyzet ugrik be. Azt gondolják, hogy ha bejönnek ide, teljesen mindegy, hogy egy szálka ment az ujjukba, vagy napok óta szúr a tüdejük, azonnali ellátást fognak kapni.”

Márpedig ez nincs így: a protokoll szerint a betegfelvételtől számított 10 percen belül egy diplomás nővér felméri az állapotukat és besorolja őket a megfelelő sürgősségi kategóriába. Az átlagos várakozási idő 12 és 24 óra között van. Váradi szerint hatalmas probléma, hogy a sürgősségi ellátás igénybevételének nincs még itthon igazán kultúrája.

A váróteremben a legfegyelmezettebbek is néha valamelyik ruhadarabjukba temetik az arcukat, hogy kicsit kipihenjék a detoxikálóba behozott utcán élők átható vizelet és ürülék szagát. Amióta 2012. december 31-én megszűnt a főváros két detoxikálója, az alkoholmérgezett betegeket a sürgősségi osztályok kötelesek ellátni. Természetesen erre a legtöbb kórház nem volt felkészülve. A Szent Imrében a detoxikáló például jobb híján a váróteremből nyílik: apró puritán szoba, a földön két matraccal. Rendes ágyra nem kerülhetnek, mert a folyamatos ügyeletük nem megoldott, és ha magasan vannak, bármikor leeshetnek és összetörhetik magukat. Az itt kezeltek általában nagyon rossz általános fizikai állapotban lévő hajléktalanok, akikkel azon kívül, hogy megfürdetik őket, és hagyják, hogy kialudják magukat, nem igazán tudnak mit csinálni.

A kórházi személyzet átlag életkora nem lehet több 30-40 évnél. 4 orvos, 5-6 nővér, néhány betegszállító és betegirányító. Mindenki kedves, de az arcok azért meggyötörtek. 24 óra leforgása alatt körülbelül 100 beteg fordul meg a kezeik között.

A teljes cikk

 

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink