hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyetért az egészségügyi törvénymódosítással a FAKOOSZ

Támogatja az egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslatokat az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége.

Egyetértenek például a Semmelweis-munkaszüneti nappal, a Humánerőforrás Monitoring Rendszer létrehozásával és a továbbképzések szakmai felügyeletével is.

A szervezet közleményében hangsúlyozza, egyetért a háziorvoslást (is) érintő kormányjavaslatokkal, némelyiket azonban az orvosi kamara jogosítványai közé sorolná. A Semmelweis-nap, július 1-i munkaszüneti nappá nyilvánításáról úgy vélik, "valóban az egészségügyben dolgozók erkölcsi elismerését, megbecsülését is szolgálhatja, díjak, elismerések, jutalmak átadásával". Aggályosnak látják azonban, hogy éppen ezen a napon ugyancsak munkaszünettel ünnepelnek azok a köztisztviselők is, akikre állami és önkormányzati szinten várna a Semmelweis napi rendezvények szervezése, lebonyolítása. 

Az elhíresült „korbács-rendelet” módosításának javasolt formájáról a FAKOOSZ úgy véli, valóban ösztönző lehet, de a gyógyszerkassza megtakarítása nagyobb is lehet a kalkuláltnál, és a részesedés aránya is növelhető lehet a gyakorlati tapasztalatok birtokában. "A Népegészségügyi hasznosulás szempontjából a FAKOOSZ szerint olyan protokoll alkalmazása lenne célszerű, mely gyógyszer ártámogatásban és felírásban is a morbiditási adatok alapján leggyakoribb krónikus betegségek gyógyítása, gondozása vonatkozásában gyógyszer hatóanyag csoportot határoz meg, s ennek felírását ösztönzi (például kardiovaszkuláris csomag: ACE gátló, béta r. blokkoló, trombocita aggregáció gátló, lipidszint csökkentő). Akkor lehet az erre a célra kifizetett juttatás ösztönző, ha értéknagysága, plusz bevételként fedezetet tud nyújtani egy-egy állandó praxis költség fedezésére pl.: informatikai kiadások, mely havi szinten 50-100 ezer forint nagyságrendet is elérhet" -áll a szövetség közleményében

Három kérdéskör, melyekkel az alapellátó orvosok is egyetértenek, de a későbbiekben szívesen látnának a kötelező kamarai tagságon alapuló, új orvosi kamarára átruházott köztestületi jogosítványok között

  1. Humánerőforrás Monitoring Rendszer működtetése
  2. a korábban már hatósági jogkörben ellátott működési nyilvántartás vezetése
  3. kötelező továbbképzések szervezése, koordinálása a szakmai kollégiumokkal és az orvostudományi karokkal együttműködve.

A FAKOOSZ emellett azt is kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a gyógyszertárakról szóló törvénymódosításhoz hasonlóan a praxis jogról szóló törvény átalakítása is megtörténjen. Egyetértenek továbbá a nem praktizáló, visszavonult orvosok pro familia felírási jogosítványainak kibővítésével, a vidéki kispatikák életben tartását és újak alapításának ösztönzésével.

Az alapellátó orvosok szerint a távlati cél az kell, hogy legyen, hogy a falvakban minden háziorvosi székhely településen legalább fiókpatika működhessen. Ehhez állami, önkormányzati hozzájárulás szükséges hosszútávon a fenntarthatóság érdekében. "A kórházi, rendelőintézeti kapacitások és beteg-utak meghatározásakor emellett számolni kell az alapellátás kapacitásaival is"– figyelmeztet nyílt levelében a FAKOOSZ.

(forrás: OrientPress)
hirdetés

Könyveink