hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyedülálló szervtranszplantáció

A világon elsőként ültettek át HIV-pozitív élődonortól származó vesét egy szintén HIV-fertőzött ember szervezetébe az amerikai Johns Hopkins Egyetem orvostudományi karának szakemberei, közli az MTI nyomán az Origo.

A transzplantációt hétfőn hajtották végre. A szervdonor az Atlantában élő 35 éves Nina Martinez volt, aki azért vállalkozott a beavatkozásra, hogy leszámoljon a stigmával, amely még ma is gyakran övezi a HIV-fertőzöttséget.

A baltimore-i intézmény szerint Martinez és a neve elhallgatását kérő befogadó is jól van.

Itt egy betegség, amely egykor egyenlő volt egy halálos ítélettel, ma pedig olyannyira kordában lehet tartani, hogy a fertőzött embereknek lehetőségük van megmenteni valaki más életét", mondta a hétfői transzplantációt végző Dorry Segev, az egyetem orvostudományi karának professzora.

Az orvosok csupán az elmúlt néhány évben, a Dél-afrikai Köztársaságban végzett úttörő beavatkozások nyomán kezdték átültetni elhunyt HIV-pozitív páciensek szerveit szintén fertőzött emberekbe, vagyis olyan donorszerveket hasznosítva, amelyek korábban "kárba vesztek". 2016 óta 116 ilyen típusú vese- és májátültetést hajtottak végre az Egyesült Államokban egy tanulmány keretében.

A szervátültetéseket koordináló nonprofit szervezet, a UNOS munkatársa, David Klassen szerint az ilyen típusú transzplantációkkal kapcsolatban felmerülő egyik kérdés az, hogy jár-e bármilyen kockázattal, ha a szervdonor a HIV-vírus másik törzsével fertőzött, mint a befogadó személy, ám eddig semmilyen problémával nem találkoztak a szakemberek, írja a lap.

(forrás: MTI/Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés