hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egyedülálló svájci-magyar fejlesztés a világpiacon

A Svájci Üzleti Napon mutatkozott be a Roche Magyarország Kft. és a 77 Elektronika Kft. új fejlesztése, a cobas® 6500 laborautoma. A berendezés annak a háromoldalú stratégiai együttműködési megállapodásnak az első eredménye, melyet márciusban írt alá a két vállalat a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal.

Magyarország és Svájc számára egyaránt fontosak a kétoldalú kacsolatok, amelyek 1989-ben erősödtek meg. Mint az aSwiss Business Day keddi sajtótájékoztatóján Jean-François Paroz nagykövet jelezte: a svájci vámhatóság szerint tavaly mintegy 1,5 milliárd eurót hozott a két ország közötti egymüttműködés, s először fordult elő, hogy hazánk kereskedelmi többletet ért el. Svájc ma a hatodik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon; körülbelül 300 cég aktív van, amelyek mintegy 35 ezer munkahelyet teremtenek.

Jó példa a két ország közötti innovatív kreatív együttműködésre a Roche és a 77 Elektronika között immár húsz éve fennálló kapcsolat, amelynek eredményeként idén márciusban háromoldalú megállapodást írtak alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal, a Svájci Üzleti Napon pedig be is mutatták ennek egyik első eredményét.

Hodossy Lajos, a Roche Magyarország Kft. diagnosztikai divízióért felelős ügyvezetője kimelete: bár az egészségügyben az in vitro diagnosztika költségei az egészségügyi költségek kevesebb mint egy százalékát teszik ki, az egészségügyi döntések mintegy 70 százaléka in vitro diagnosztikai döntéseken alapul. A divízióvezető maga is bábáskodott az együttműködés létrejöttén, melyről a MedicalOnline-on korábban közölt interjúnkban a többi közt azt mondta: először fordul elő, hogy egy 100 százalékban magyar tulajdonú középvállalat és egy külföldi világcég lett az állami ügynökség (a HITA) stratégiai partnere.

„Ha a 77 Elektronika történetét nézzük, tudni kell, hogy az induláskor egy multinacionális cég – a Boehringer – segítségének köszönhető, hogy viszonylag korán kerültek a magyarországi piacra a korszerű vércukormérők. Nyilván ehhez kellett Zettwitz Sándornak – a 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatójának – az ügyessége, kapcsolatrendszere; annak idején el tudta érni, hogy kapjanak egy olyan gyártósort, ami a tesztcsík formulálásához szükséges. Ahhoz viszont már kitartás és elszánt munka kellett, hogy egy családi vállalkozás oly mértékben megerősödjön, hogy a nemzetközi piactér jelentős beszállítójává váljon.

Az első vércukorszintmérő géppel a magyar és kelet-európai piacon lettek sikeresek, vizeletvizsgáló berendezésükkel viszont már nagy multinacionális vállalatokat megelőzve a világpiacot is meghódították.”

A 77 Elektronika Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója egyebek között arról beszélt, büszke rá, hogy bizalmi alapon lehetnek partnerei a Roche-nak, amelytől sokat tanultak: „nehéz egy kisegérnek egy tálból cseresznyéznie egy elefánttal” – fogalmazott Zettwitz Sándor.

Kérdésünkre válaszolva elhangzott: a csúcstechnikát jelentő laborautomata két gépből áll, a vizeletkémiát és a vizeletüledéket vizsgálja. Korábban a mintákat mikroszkóp fölé hajolva elemezték, ennél a módszernél a most bemutatott, kilenc szabadalommal védett automata viszont annyival korszerűbb, hogy a világpiac több mint 70 százalékát uralja. Mivel az eredményeket digitalizálva, de ugyanúgy látják a szakemberek, mintha a mikroszkópba néznének, azok elemzéséhez nincs szükség új tudás-értelmezés elsajátítására.

Az ünnepélyes bemutatón Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára is méltatta a közös svájci-magyar fejlesztés jelentőségét. „A kormány támogatja a kis- és középvállalkozások innovációs tevékenységét, és kiemelt szerepet szán a magyarországi egészségügyi ipar olyan fejlesztéseinek, mint ez a világhódító útra induló automata” – mondta el az államtitkár.

A cobas® 6500 értékesítésére a Roche és a 77 Elektronika öt éves szerződést kötött, összesen 50 millió euró értékben. A szállítások idén indulnak.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink