hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Egy új eszközzel eltávolíthatók a stroke-ot okozó vérrögök

Az USA-ban a stroke a negyedik vezető halálok és nagyon sok esetben maradandó rokkantsághoz vezet, de az orvosoknak nagyon kevés bizonyítottan hatásos kezelési lehetőség áll a rendelkezésükre. Most talán mindezt megváltoztatja egy új eszköz, amellyel mechanikusan el lehet távolítani az agyból a stroke-ot okozó vérrögöt.

Egy nemrég elvégzett klinikai vizsgálat során a SOLITAIRE nevű áramlás-helyreállító eszközzel drámaian jobb eredményeket értek el, mint a standard mechanikus kezeléssel. A SWIFT (SOLITAIRE With the Intention for Thrombectomy) elnevezésű vizsgálat eredményei a Lancet augusztus 24-i online számában jelentek meg, és később a nyomtatott folyóiratban is közreadják őket.

A SOLITARE, amelynek forgalmazását az USA Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatósága (FDA) márciusban engedélyezte, az olyan eszközök egy egészen új generációjához tartozik, amelyekkel iszkémiás stroke esetén el lehet távolítani az érelzáródást okozó vérrögöt az agyból. Az eszköz egy öntáguló, sztenthez hasonló alakú tárgy, amelyet egy vékony katéterrel juttatnak be az elzárt artériába, ahol összenyomja és csapdába ejti a vérrögöt. Ezután a vérrögöt az eszköz visszahúzásával távolítják el, ezzel újra megnyitva az eret.

Az új eszköz„Ez az új eszköz alapvetően változtatja meg azt a módot, ahogyan az iszkémiás stroke-ot kezeljük” – mondta dr. Jeffrey L. Saver, a vizsgálatot vezető kutató, neurológus professzor, aki a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) Stroke Központjának igazgatója. „Az első generációs vérrög-eltávolító eljárások után, amelyek csak mérsékelt hatásossággal tudták újra megnyitni az artériákat, nagy lépést tettünk előre ezzel az új eszközzel.”

A vizsgálat kimutatta, hogy az eszköz az esetek 61%-ában nyitotta meg az elzáródott artériákat anélkül, hogy tünetekkel járó vérzést okozott volna. Ugyanakkor az eddig használt standard eszköz, a dugóhúzóra emlékeztető alakú MERCI csak az érintettek 24%-ában volt hatásos.

Emellett a SOLITAIRE alkalmazásakor a három hónapos túlélési arány is sokkal magasabb volt. Használatakor 17,2%-os volt a halálozás, míg a MERCI esetében 38,2%.

Az összes stroke mintegy 87%-át agyi eret elzáró vérrög okozza. A stroke kezelései közül a legtöbbet a gyógyszeres kezeléssel foglalkoztak, a szöveti plazminogén aktivátor (tPA) alkalmazásával, amely felszakítja a vérrögöt, azonban ezt a szert a stroke tüneteinek kezdete után négy és fél órán belül be kell adni, sőt idősebb betegekben még előbb.

Ha a tPA nem alkalmazható vagy hatástalan, akkor a vérrögöt időnként mechanikusan el lehet távolítani az említett négy és fél órán belül vagy akár valamivel ezután is. A mostani vizsgálat azonban a tPA kezelést nem hasonlította össze a mechanikus vérrög-eltávolítással.

A vizsgálatot 2010 januárja és 2011 februárja között végezték 18 kórházban, összesen 113 stroke betegen, akiket a stroke kezdetét követő nyolc órán belül vagy MERCI-vel, vagy SOLITAIRE-rel kezeltek. A betegek átlagos életkora 67 év volt, és 68%-uk volt férfi. A stroke kezdetétől a kezelésig eltelt idő átlagosan 5,1 óra volt. A mechanikus kezelést megelőzően a betegek 40%-ában végeztek gyógyszeres vérrög-eltávolítást, azonban ez mindegyiküknél hatástalannak bizonyult.

A biztonságellenőrző bizottság javaslatára a vizsgálatot kb. egy évvel a tervezett időpont előtt megszakították, mivel a kísérleti eszközzel sokkal jobb eredményeket értek el, mint a MERCI-vel.

A további statisztikailag szignifikáns eredmények a következők voltak:

  • A SOLITAIRE-rel kezelt betegek 2%-ában, a MERCI-vel kezeltek 11%-ában fordult elő tünetekkel járó agyi vérzés.
  • A követési idő 90. napjára a mellékhatások aránya, beleértve az agyi vérzést is, hasonló volt a két eszköz esetében.
  • A 90. napra a SOLITAIRE-rel kezelt betegek 58%-ának voltak jók a mentális és motoros működései, míg a MERCI-vel kezeltekben csak 33% volt ez az arány.

„Majdnem egy évtizede annak, hogy a UCLA Stroke Központjában kifejlesztették az első mechanikus vérrög-eltávolító eszközt, a MERCI-t, és most nagyon örülünk annak, hogy részt vehettünk egy jobb,második generációs eszköz fejlesztésében és tesztelésében” – idézi a Newswise dr. Reza Jahan radiológust, aki a preklinikai vizsgálatokat vezette.

A vizsgálatokat a SOLITAIRE gyártója, a Covidien nevű cég finanszírozta. Mostanra már nemcsak az USA-ban, de Európában is engedélyezték az eszköz használatát.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés