hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Természetes antioxidáns véd a kardiovaszkuláris betegségtől

Idővel mindennapos laborvizsgálat lehet

Amerikai kutatók felfedeztek egy olyan enzimet, amelynek magas szintje drámaian csökkenti a kardiovaszkuláris betegség kockázatát, azonban csak olyan személyekben, akikben alacsony a HDL, a „jó” koleszterin koncentrációja.

Az enzim – a glutation peroxidáz, más néven GPx3 – természetes antioxidáns, amely védi a szervezetet az oxidatív károsodástól és segíti a test önjavító mechanizmusait. A Minnesotai Egyetem kutatói azt mutatták ki, hogy azokban a személyekben, akikben magas a HDL szintje, nincs különösebb jelentősége a GPx3 enzimnek. Azokban viszont, akikben a HDL szint alacsony, a GPx3 komoly előnyt jelenthet. Az enzim és a kardiovaszkuláris betegség kapcsolata egyébként azt is lehetővé teszi, hogy az alacsony HDL szintű személyekben az enzim koncentrációja alapján megbecsüljék a kardiovaszkuláris betegség kockázatát.

A kutatás, amelyet a PLoS ONE június 16-i számában közöltek, alátámasztja azt a nézetet, hogy a természetes antioxidánsok komoly előnyt jelenthetnek a szervezet számára.

„Vizsgálatunkban azt találtuk, hogy azokban a személyekben, akikben magas volt a GPx3 enzim szintje és alacsony a jó koleszteriné, egyhatodnyi volt a kardiovaszkuláris betegség kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akikben mindkét anyag koncentrációja alacsony volt” – mondta dr. Jordan L. Holtzman farmakológus- és orvosprofesszor, a kutatás vezetője.

„A GPx3-mal kapcsolatos eredmény alapján jó okunk van azt hinni, hogy a természetes antioxidánsok segítik megőrizni a szív egészségét.”

Idővel mindennapos laborvizsgálat lehetAz USA-ban mintegy 50 millió embert – minden negyedik felnőttet – érint a HDL és a GPx3 egyidejű alacsony koncentrációja. Ez az állapot növeli a nemegyszer halálos szívinfarktus és stroke kockázatát. A kutatók folyamatosan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel minél jobban előre lehet jelezni, hogy kikben nagy e betegségek kockázata, és hogy hogyan csökkenthető a nagy kockázat, ha már kimutatták.

„Fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogy most ne szaladjanak az orvosukhoz, és ne követeljék a GPx3 enzim szintjének meghatározását” – mondta Holtzman professzor. „De azt reméljük, hogy idővel ez az enzimkoncentráció mérés mindennapos laborvizsgálat lesz, amikor a kardiovaszkuláris betegség kockázatát akarják megállapítani.”

Holtzman professzor és munkatársai úgy jutottak el felfedezésükhöz, hogy a kardiovaszkuláris betegség három jelentős kockázati tényezőjét vizsgálták: a magas vérnyomást, a dohányzást és a magas koleszterinszintet. 130 olyan halott személy tárolt mintáit vizsgálták meg, akik 5–12 éves követés és kezelés után kardiovaszkuláris betegségben haltak meg, s haláluk idején 26–85 évesek voltak. Adataikat 240 kontroll személy mintájával vetették össze.

„A GPx3 alacsony HDL szint esetén fontos enzim. Reméljük, hogy a további kutatások során találunk olyan gyógyszereket, amelyek növelik ennek az enzimnek az aktivitását” – mondta Holtzman professzor.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés