hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Gyógyítás

Egy szívgyógyszer, ami a Parkinson-kór ellen is véd

A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) kutatói felfedezték, hogy a szívgyógyszerek egy fajtája, amelyet a magas vérnyomás, az angina és a szívritmuszavarok kezelésére alkalmaznak, csökkenti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is.
Az első ilyen jellegű, nagy, populáció alapú, esetkontrollos vizsgálatban dr. Beate Ritz, az epidemiológia professzora és dán kollégái kimutatták, hogy a dihidropiridinek hatására 26–30 százalékkal csökken a Parkinson-kór  fellépésének gyakorisága. Az eredményeket az Annals of Neurology fogja közölni, és a Science Daily számolt be róluk.
 
A Parkinson-kór, amely az Egyesült Államokban a második leggyakoribb neurodegeneratív betegség, az agy substatia nigrának nevezett területén az idegsejtek pusztulásával jár. Ez a terület a mozgás szabályozásával áll kapcsolatban, és súlyos károsodása az akaratlagos mozgás képességének elvesztését okozza.
 
Ismert, hogy a substantia nigra neuronjainak sejthártyájában kalciumcsatornák találhatók, ezek révén továbbítják egymásnak a neuronok az ingerületet. Kalciumcsatornák az izmokban is vannak, a szívizomban is, és e csatornák megnyílása az izom összehúzódását váltja ki.
 
Mivel mind a szívizom, mind az erek simaizmainak működése a kalciumcsatornáktól függ, már évtizedek óta használnak olyan szereket a magas vérnyomás, az angina és a szívritmuszavar kezelésére, amelyek módosítják a kalciumcsatornák működését; ezek az ún. kalciumcsatorna-blokkolók. A szívben a dihidropiridinek a kalciumcsatornák egy specifikus altípusára, az L-típusra hatnak. A dihidropiridinek egyik alcsoportja át tud jutni a vér-agy gáton, és így az idegsejtek működését is képes befolyásolni. Mint kiderült, a Parkinson-kórban elpusztuló idegsejteknek szintén L-típusú kalciumcsatornáik vannak.
 
A kutatók dán személyek, 1931 Parkinson-kóros beteg és 9651 egészséges személy kórtörténetét tekinteték át a Parkinson-kór diagnózisát megelőző 12 éves időtartamra kiterjedően. Megvizsgálták az összes alkalmazott magas vérnyomás elleni szer hatását, és az derült ki, hogy a Parkinson-kór kockázatát csak azok a fajta dihidropiridinek csökkentették, amelyek át tudtak jutni a vér-agy gáton. 
 
Dr. Ritz szerint további vizsgálatokra van szükség a hatásmechanizmus jobb megértéséhez, annál is inkább, mivel sok Parkinson-kóros betegnek alacsony a vérnyomása, és a kalciumcsatorna-blokkoló hatására állapotuk romolhat.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés