hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy gyakori gyógyszerkombináció veszélyes mellékhatása

Mind a paroxetint, mind a pravasztatint sűrűn alkalmazzák, előbbit antidepresszáns, utóbbit koleszterinszint csökkentő hatása miatt. Nagyon gyakori, hogy egy beteg mindkét gyógyszert szedi. Most azonban a Stanford és a Harvard Egyetem orvoskarán, valamint a Vanderbilt Egyetemen dolgozó kutatók arról számoltak be, hogy a két készítmény együttes használata egy nem várt mellékhatást okozhat: a vércukorszint hirtelen kiugrását.

A glükózszint növekedése a diabéteszesekben a legkifejezettebb, vagyis éppen azokban, akiknél különösen fontos a vércukorszint szabályozása. A hatás nem korlátozódik az emberekre: ugyanilyen glükózszint emelkedés mutatkozott prediabéteszes egerekben is a gyógyszerkombináció adásakor. Az Egyesült Államokban a kutatók becslése szerint félmillió-egymillió ember szedi mindkét gyógyszert szimultán.

A kutatásban az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságának (FDA) mellékhatás-jelentéseket tartalmazó adatbázisát használták fel, és a szóbanforgó egyetemek bonyolult elektronikus egészségügyi adattárait. Egy speciális statisztikai módszerrel, az ún. adatbányászattal tárták fel a nagy mennyiségű adatok közötti kapcsolatokat, amelyek egyáltalán nem nyilvánvalóak az egyes betegeket kezelő orvosok számára.

„Szinte biztos, hogy gyakran előfordulnak ilyesfajta gyógyszerkölcsönhatások, azonban mivel az FDA nem követeli meg ezek feltárását a gyógyszer engedélyezéséhez, csak akkor szerzünk tudomást róluk, amikor már forgalomba kerültek a gyógyszerek” – mondja dr. Russ Altman, a Stanford professzora, a kutatás egyik senior résztvevője. Izgalmasnak tartja, hogy az új információhoz az adatbányászat segítségével jutottak hozzá, ugyanis ez világosan mutatja, hogy az elektronikus egészségügyi adatok korántsem csak arra valók – mint azt sok orvos hiszi –, hogy jobban követhetők legyen az egyes betegek adatai, hanem fontos következményekkel járó populációs szintű összefüggések is feltárhatók ezek alapján.

A kutatás első szerzője Nick Tatonetti, egy biomedicinális informatikával foglalkozó doktorandusz, aki dr. Altman laboratóriumában dolgozik, s a tanulmány a Clinical Pharmacology and Therapeutics május 25-i online kiadásában jelent meg.

Nem számít ritkaságnak, hogy két gyógyszer együttesen adva olyan hatást fejt ki, amilyet önmagában egyik sem. Ezt azonban csak onnan lehet tudni, ha a forgalomban levő gyógyszerrel kapcsolatban mellékhatásról tesz bejelentést az orvos vagy a beteg az FDA-nak. Ez a bejelentés azonban önkéntes, és nagyon gyakran nem követi az ok feltárása.

Dr. Altman és munkatársai egy látens jeldetekciónak nevezett módszert használtak, amellyel véletlenszerűen kiválasztott gyógyszerpárok tömegét vizsgálták meg arra nézve, hogy okoznak-e a diabéteszre jellemző tüneteket. Négy olyan gyógyszerpárt azonosítottak, amelyekről ez elmondható volt, és a továbbiakban azért a paroxetin-pravasztatin kombinációra koncentráltak, mert nagyon sokan szedik együtt ezt a két gyógyszert.

Bármennyire is szuggesztívek voltak a tünetek, a mellékhatás-jelentő rendszer adataiból nem derült ki, hogy bármelyik beteg hiperglikémiássá vált volna a gyógyszerkombináció hatására – tehát a diabetogén hatás közvetlen bizonyítéka még hiányzott. Ezért a kutatók saját egyetemeik elektronikus adatbázisaiban kerestek további adatokat. Találtak is 135 olyan nem diabéteszes személyt, akik paroxetint és pravasztatint szedtek szimultán, és random mért vércukorszintjük 1,1 mmol/l-rel emelkedett. A diabéteszes betegekben – ők 104-en voltak – még kifejezettebb volt a hatás: az emelkedés 2,7 mmol/l volt. Ezek a növekedések klinikailag is jelentősnek számítanak.

Ezután egérkísérleteket végeztek olyan állatokon, amelyeket heteken át nagy kalória- és zsírtartalmú étellel etettek. Ennek hatására az egerekben inzulinrezisztencia alakult ki, és prediabéteszesnek voltak tekinthetők, vércukorszintjük is emelkedett. A speciális diétát követően az egerek egyes csoportjai paroxetint, pravasztatint, illetve paroxetin és pravasztatin kombinációját kapták. Önmagában egyik gyógyszer sem emelte meg a vércukorszintet, azonban ha három héten át a gyógyszerkombinációt adták nekik, vércukorszintjük drámaian megnőtt: 7,1 mmol/l-ről 10,7 mmol/l-re.

A szerzők hangsúlyozták, hogy a már forgalomban levő gyógyszerek kombinációi által okozott mellékhatások figyelése igen nehézkes, még akkor is, ha az FDA mindent megtesz ennek érdekében. Úgy vélik, itt az ideje, hogy az általuk használthoz hasonló bioinformatikai módszereket alkalmazzanak a korábban nem gyanított gyógyszerkölcsönhatások felderítésére.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Science Daily)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés