hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Egy fontos háttérszereplőt azonosítottak

A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetének munkatársai azonosították a gyulladásos betegségek kialakulásának egyik kulcsszereplőjét – írják az egyetem honlapján.

A dr. Mócsai Attila vezetésével végzett vizsgálat eredményéről a Journal of Experimental Medicine számolt be.

A szervezetben számos olyan fehérje (ún. protoonkogén) található, mely genetikai módosulása daganatok kifejlődéséhez vezet. Az egyik legismertebb ezek közül az ún. Src-típusú fehérjék családja; ezekről régóta köztudott, hogy alapvető funkciójuk van a daganatos betegségek kialakulásában.

A Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében működő kutatócsoport most kimutatta: ugyanez a fehérjecsalád kulcsfontosságú szerepet játszik az egyes gyulladásos betegségek, köztük a rheumatoid arthritis (reumás ízületi gyulladás) és bizonyos bőrbetegségek kialakulásában is.

„Ez az alapkutatási eredményünk sokat hozzáad a gyulladásos betegségek kialakulási mechanizmusának megismeréséhez, a betegség molekuláris szintű megértéséhez. Hosszú távon akár egy új terápiás módszer, vagy diagnosztika kifejlesztésének az alapja is lehet, de ehhez további sokéves kutatómunka és gyógyszeripari fejlesztés szükséges” – idézik dr. Mócsai Attilát, a munkacsoport vezetőjét a semmelweis.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink