hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egészségügyi találmányok

Az élet különböző területein napvilágot látott technológiák rendre begyűrűztek az orvoslás területére is. Az innovatív találmányok elsöprő áradatából a GyártásTrend szemezgetett, hogy ráirányítsa a figyelmet az egészségügy technológiai fejlődésében tetten érhető néhány tendenciára.

Egy Imec nevű belgiumi kutatási központ a Genti Egyetemmel és az EU Horizon 2020 programja által támogatott Cardis-projekt tagjaival közösen egy szilícium fotonika alapú orvosi eszköz kifejlesztésébe kezdett. Az ápoláshelyi (point-of-care, avagy Poct) készülék rendeltetése, hogy az artériás merevség fokának mérésével kiszűrje a páciensek szervezetében esetlegesen kialakult szív- és érrendszeri megbetegedéseket. A találmány a Laser Doppler Vibrometry (LDV) technológiáját alkalmazza. Az eljárás folyamán az orvosok kis teljesítményű lézersugarat bocsátanak az egyik verőér fölötti bőrfelületre. A szerkezet a visszavert csóva Doppler-eltolódásának elemzésével tudja megmérni a bőrfelületen a szívverések okozta rezgés amplitúdóját és frekvenciáját. Két sorban, hat-hat lézersugárral dolgozik, hogy az artériát lefedő terület vibrációját egyidejűleg több ponton is tanulmányozni tudja. A hajszárító küllemű eszköz lelkét egy szilícium fotonikus chip képezi. Az Hôpital Européen Georges-Pompidou nevű párizsi kórházban egy klinikai „alkalmassági teszten” 100 páciensen már megvizsgálták, hogy klinikai környezetben is fel lehet-e használni a szerkezetet. Az adatok azt mutatták, hogy a leolvasott értékek pontosak. A fejlesztők mindazonáltal a hollandiai Academic Hospital of Maastricht elnevezésű gyógyintézetben továbbra is „vizsgáztatni” fogják a készüléket.

A szív- és érrendszeri megbetegedéseket kiszűrő eszköz még tesztelés alatt áll
A szív- és érrendszeri megbetegedéseket kiszűrő eszköz még tesztelés alatt áll

ReCIVA Breath Sampler

A ReCIVA Breath Sampler egy oxigénmaszkszerű készülék, amely (jó esetben) a páciens által kilélegzett biomarkerekből és illékony szerves vegyületekből (VOC-kből) az egyes betegségek felismerésére és az előrehaladásuk nyomon követésére is képes. A feltalálói abban reménykednek, hogy akár a tumorok első jeleinek detektálására is alkalmas az eszköz. Jelenleg öt klinikai vizsgálat keretében tesztelik a ReCIVA Breath Sampler kvalitásait, amelyekből kettő a tüdőrák felismerésére fókuszál. Közülük is a legjelentősebb a 2015-ben elindított Lung Cancer Indicator Detection (LuCID) vizsgálat, amely a korai diagnózisra összpontosít. A rosszindulatú betegségek közül férfiaknál a leggyakoribb, nőknél a második leggyakoribb halálok a tüdőrák. Korai stádiumában a betegség semmilyen, vagy csak nagyon enyhe tüneteket okoz, ami azt jelenti, hogy a diagnózis idejére általában már előrehaladott állapotba kerül, és így a túlélés esélyei is alacsonyak. A LuCID vizsgálat közbenső eredményei állítólag reménykeltőek, és ha minden jól megy, a maszkot kifejlesztőOwlstone Medical megoldása a tüdőszűrést sokkal eredményesebb lehetőséggé teszi.

ReCIVA Breath Sampler
ReCIVA Breath Sampler

3D-nyomtatású gerincvelő-implantátum

A gerincvelő-sérülések esetleges meggyógyítására alkalmas, idegi őssejtekkel feltölthető implantátumot nyomtatott ki egy kaliforniai tudóscsapat. Az additív gyártással előállított váz a sérüléseken keresztül végig idegsejt-regenerációt idéz elő, és így újra kapcsolatot tud teremteni a károsodás folyamán egymástól elszakadt idegsejtek között. Patkánymodelleken tesztelve az implantátum elősegítette a szövet helyreállítását és az idegi őssejtek axonjainak (az idegsejtsajátos szerkezetű, leghosszabb nyúlványai) növekedését a vázról a gerincvelő épen maradt része felé. A tudósok egy gyors 3D-nyomtatási eljárással állították elő a központi idegrendszer struktúrájához hibátlanul illeszkedő, és az axonok növekedését optimális irányba terelő implantátumot. A terjeszkedés útvonalát 200 mikrométer átmérőjű járatok szabják meg az idegi őssejtek és az axonok számára. Bár egy ideig még várni kell, amíg a technikát embereken is tesztelni lehet, annyi biztos, hogy az implantátum a célhoz megfelelő nagyságúra méretezhető. Az emberi gerincsérülésekről készült MRI-felvételek alapján lemodellezett, négy centiméter átmérőjű változatok kinyomtatása kevesebb mint tíz percet vett igénybe.

Nyomtatott gerincvelő
Nyomtatott gerincvelő

További érdekességek a GyártásTrend oldalán.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés