2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egészségügyi robotok a bécsi kórház gyermekügyeletén

5G technológiával működő robotok segítik a munkát a Klinik Floridsdorf gyermekügyeleti osztályán Bécsben. Többek között lázat mérnek és elmagyarázzák a kicsiknek, mi is a koronavírus és miért fontos a megfelelő távolságtartás. Az Amy nevű robotokat a "Magenta Telekom" adományozta a kórháznak.

A bécsi csúcskórház, a Klinik Floridsdorf gyermekambulanciáján üzembe helyezett három robot tud lázat mérni, de akár el is magyarázza a gyermekeknek, hogy mi is az a koronavírus és miért fontos megfelelő távolságot tartani egymástól. "A robotok nemcsak kellemesebbé teszik a gyerekek számára a várakozási időt, de a Klinik Floridsdorf csapatát is támogatják" – emelte ki Michael Ludwig, Bécs polgármestere a robotok átadóján. Az 5G technológiával működő egészségügyi robotokat a Magenta Telekom adományozta a kórháznak.

Az "Amy" névre hallgató 120 centi magas robotok több mikrofonnal, infravörös kamerákkal, Android rendszerrel és érintőképernyővel is fel vannak szerelve, ezen kívül pedig követési, úgynevezett "Follow-me" funkció is van bennük. A kórházi robotok jelenleg a gyermekügyeleti osztály igényeire vannak beprogramozva, de később más feladatokat is el tudnak majd látni, például segítséget nyújthatnak majd az épületben való eligazodásban is.

Michael Ludwig, Bécs polgármestere az egészségügyi robotok átadóján © C.Jobst/PID
Michael Ludwig, Bécs polgármestere az egészségügyi robotok átadóján © C.Jobst/PID

A kórházat a legújabb építészeti, orvosi és technikai standardok szerint tervezték és a digitalizáció szintje különösen magas: mintegy 3.000 orvosi műszer van a hálózatra kötve és a kórházban összesen 900 wifi-router található.

Az egészségügyi robotok használata már nem a jövő zenéje. Hamarosan komplex operációs robotokat is használhatnak majd sebészeti beavatkozások során, melyek még precízebb operációkat tesznek lehetővé, mondta Peter Hacker, Bécs egészségügyért felelős városi tanácsnoka.

(forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)
hirdetés

Könyveink