2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egészségügyi átalakítás készül Szlovákiában?

Szlovákiában hatvanötből negyvenöt kórházat használ ki a lakosság, ami pazarlás, mondta az InfoRádióban a Boston Consulting egészségügyi szakértője.

Északi szomszédunknál megérett a társadalom és a politikai helyzet egy nagyobb reform végrehajtására az egészségügyi szektorban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Újlaki Ákos, a Boston Consulting Group szakértője.

"A társadalom 90 százaléka 30 perc alatt elér a kórházba, ha csak negyvenöt kórház van. Itt felmerül az a kérdés, hogy akkor az a maradék húsz mit csinál több száz millió euróért" – fogalmazott újabb számokat elemezve Újlaki Ákos, aki szerint komoly kérdéseket vet fel, hogy ha egy ember 30 percen belül három olyan kórházba is eljut, ahol a combcsonttörését ellátják, akkor szükséges-e mindhárom kapacitást megtartani.

A társadalom és a politikai szituáció Szlovákiában a szakértő szerint megérett arra, hogy egy nagyobb lélegzetű egészségügyi reformot végrehajtsanak.

"Már a minőségről is lehet beszélni, nem csak az alapvető finanszírozási szintről" – tette hozzá Újlaki Ákos.

Szerinte a szlovák gazdaság az alábbi tizenegynéhány évben annyira megerősödött, hogy finanszírozási szinten már nem volt akkora probléma. Társadalmi kérdések szintjén ugyanakkor felmerül, hogy mihez vezet az orvosok elvándorlása, illetve hogy miért van egyre kevesebb ápoló a kórházakban.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink