hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Egészségügyi akciótervek az EU-ban

Többek között az élelmiszerek transzzsírtartalmára, valamint az ételek só- és cukortartalmának csökkentésére készít akciótervet az EU.

Véglegesíteni szeretnék azt a hatástanulmányt, amely az élelmiszerek transzzsírtartalmára vonatkozik, valamint ezen káros anyagokat szeretnék jelentősen csökkenteni az élelmiszerekben – mondta Vytenis Andriukaitis, Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosa a Budapesti Gazdasági Egyetemen.

Az egészség megtartása, a betegségek megelőzése elsősorban nem az egészségügyi ágazat feladata, hanem egyéni felelősség kérdése. Az EU egyetlen országában sem gondolják azt az emberek, hogy az egészségügyre fordított források elegendőek, de a megelőzéssel, az odafigyeléssel, a helyes életmóddal nagyban csökkenthető a különböző betegségek kialakulása. Ez pedig pozitívan hat a gazdaságra, és nagyban csökkenti az ellátórendszerre nehezedő nyomást – mondta a biztos.

A Párbeszéd a polgárokkal elnevezésű rendezvény vendége volt Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is, aki szintén a megelőzés szükségességét hangsúlyozta, jelezve azt, hogy hiába vannak a különböző szűrőprogramok, ha az emberek csak kevéssé veszi igénybe. Ez év második felétől indul a vastagbélrákszűrési program, amelyben a tervek szerint 1,8 millió ember venne részt. Az ellátórendszer finanszírozását firtató kérdésre az államtitkár azt válaszolta, abban nincs vita, hogy emelni kell-e a forrásokat, de ezzel együtt „rendet kell tenni” a területen. Ónodi jelezte, 200 milliárd forinttal több pénz jutott az ágazatnak, a lakosság mégis elégedetlen.

Az EU-biztos szerint az egészséghez, az egészséges életminőséghez nem elegendő csak az egészségügyi ágazat, „nem csak orvosok kellenek”, hiszen az egyén egészségi állapota nagyban függ szociális- és munkakörülményeitől, lakhatási lehetőségeitől is.

Ónodi-Szűcs Zoltán azt mondta, hogy Magyarország sokat tett a dohányzás visszaszorításáért, megalkotta a közétkezetési rendeletet, bevezette a népegészségügyi termékadót. Beszélt arról is, hogy pluszforrások bevonásával csökkentették a kórházi várólistákat. Kiemelte, hogy a kórházi várólistákhoz hasonlóan a járóbeteg-előjegyzésben is változást szeretne elérni, ebben nagy segítség lesz majd a nemzeti egészségügyi informatikai rendszer. Az államtitkár szerint, ha ebben előrelépés történik, akkor az emberek elégedetlenkedése meg fog szűnni.

Mind a biztos, mind az egészségügyi államtitkár annak a véleményének adott hangot, hogy a meglévő problémák nem magyar sajátosságok, minden európai ország hasonlókkal küzd. Meg kell változtatni a rendszert, hogy az ellátás sokkal inkább a betegre koncentráljon, az ő igényeiket vegye figyelembe, de ennek a módszerét végig kell gondolni – jelezték.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés