hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Vélemény

Egészségteszt: bukásra áll a magyar társadalom

Minden második magyar felnőtt nem tudja, mi a különbség a vírus és a baktérium között, és az optimálisnak tekinthető vérnyomás és vércukor értékeket is a lakosság alig fele ismeri. Ráadásul – dacára a felvilágosító kampányoknak – a legtöbben nincsenek tisztában az antibiotikumok hatásával és szedésének rendjével, veszélyeivel sem.

Vírus, baktérium – A lakosság fele tud csak különbséget tenni

Tudja-e mi a különbség a vírus és a baktérium között? – erre a kérdésére mindössze a megkérdezettek fele tudott helyes választ adni.

A vírus és baktérium közötti különbség részletezésekor a leggyakoribb spontán válasz az volt, hogy a vírus fertőző, míg a baktérium nem (fontos azonban azt is megjegyezni, hogy ezt a lehetőséget, bár a legtöbben mondták, ezer emberből mindössze százan említették). Mintegy hét százalék állította, hogy a baktérium ellen van gyógymód, a vírus ellen nincs.

Míg a helyes válaszok arányát tekintve kor, nem és lakóhely szerint nem fedezhető fel szignifikáns különbség, a felsőfokú képzettséggel rendelkezők és az egészségügyi témák iránt érdeklődők tájékozottabbak az átlagnál, ők 63–65 százalékban tudtak helyesen megnevezni különbséget.

Szomorú tény, hogy spontán módon csak öt százaléknyian (!) válaszolták azt, hogy a baktérium ellen hat az antibiotikum, ellenben a vírus okozta megbetegedésekre nem hatásos szer. Sajnos úgy tűnik az antibiotikumok helyes szedéséről szóló felvilágosító kampányok nem vezettek a kívánt eredményhez.


Antibiotikumot láz és vírusfertőzés ellen? – Nagyon sok a tévhit

1.  A szervezetünkben hasznos baktériumok is léteznek.   IGAZ
2.  Minden baktérium káros, betegséget okoz.                HAMIS
3.  Az influenzát baktérium is okozhatja.                             HAMIS
4.  A láz ellen az antibiotikum a legbiztosabb gyógyszer.    HAMIS
5.  Az antibiotikumok vírusos betegségekre is hatnak.    HAMIS
6.  Az ajak herpeszt baktérium okozza.                                  HAMIS

A kutatás során hat megadott állítás közül kellett kiválasztania a megkérdezetteknek, hogy melyik az igaz és melyik a hamis.

A legtöbben – a válaszadók 94 százaléka – azt a tényt ismerték, hogy szervezetünkben léteznek hasznos baktériumok is. Hasonlóan nagy arányban helyesen tudták, hogy nem minden baktérium okoz megbetegedést.

A megkérdezetteknek 30 százaléka az influenzáról, 37 százalék pedig az ajakherpeszről állította, hogy baktérium okozza (bár itt fontos megjegyezni, hogy ehhez a kérdéshez köthető a legtöbb „nem tudja” válasz). Ezeknél a tévhiteknél is nagyobb tájékozatlanságról árulkodik az, hogy a válaszolók 24 százaléka szerint lázra az antibiotikum a legbiztosabb gyógyszer!

A legnagyobb és potenciálisan legsúlyosabb következményekkel járó tájékozatlanság az antibiotikumok hatását övezi. A válaszadók 55 százaléka (!) szerint ugyanis az antibiotikumok a vírusos megbetegedésekre is hatnak.

Még mindig kevesen vannak, akik tisztában vannak azzal, hogy nagy károkat okozhatnak az antibiotikumok „nyakra-főre” történő fogyasztásával. Az antibiotikumok fölösleges használata ugyanis egyrészt elpusztítja a szervezet számára hasznos baktériumokat, másrészt fokozza a gyógyszerrel szemben ellenálló baktériumok kialakulásának lehetőségét. A tendencia hatásaként komoly baj esetén már nem hatna a gyógyszer, ezért különösen veszélyes, ha vírusos megbetegedés esetén – orvosi kontroll nélkül – baktériumellenes szereket alkalmazunk.

Vérnyomás, vércukor, koleszterin – Kevesen ismerik a normálértékeket

NORMÁLÉRTÉKEK
Szisztolés vérnyomás <120
Diasztolés vérnyomás <80
Vércukor: 3,5-6 mmol/l
Összekoleszterin: 3,9-5,5 mmol/l

A megkérdezettek közül a legtöbben a vérnyomás és a vércukor értékeket ismerik helyesen. A vérnyomás egészségesnek mondható határértékével a lakosság 55 százaléka van tisztában, míg ez az arány a vércukor érték esetében mindössze 48 százalék.

A koleszterinszint határértékének ismertsége nagyon alacsony, alig több mint a lakosság ötöde tudja csupán.

Elmondható, hogy a középkorúak az átlagnál sokkal jobban ismerik a határértékeket, különösen a koleszterinszintét, hiszen 35 százalékuk adott helyes választ a kérdésre.

A képzettség növekedésével, és az egészségügyi témák iránt érdeklődők körében is nő az értékeket helyesen tudók aránya, de ennél látványosabb összefüggés, hogy a túlsúlyosak jobban ismerik a referenciatartományokat. Az értéket ismerők arányának növekedése az elhízottak esetén sokkal látványosabb, mint az életkor emelkedése szerinti változás.


A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát, egészségügyi témákban való jártasságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

WEBBeteg.hu, Szinapszis Kft.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés