Egészség optimizmussal
Az optimizmus mértékét és olyan egyéb tényezőket vizsgáltak, melyek befolyásolhatják az optimizmus hatását a halálozási kockázatra. Ezek a tényezők az etnikum, a magas vérnyomás, az étrend és a testmozgás, írja az MTI alapján az Index.
Az American Journal of Epidemiology című lapban megjelent tanulmányhoz a kutatók 70 ezer olyan nő adatait elemezték, akik részt vettek egy hosszú távú, a nők egészségét vizsgáló kutatásban, melynek során kétévente vizsgálták egészségi állapotukat. Az adatok a 2004 és 2012 közötti időszakra vonatkoznak.
Kiderült, hogy a legoptimistább nőknek 16 százalékkal kisebb esélyük van, hogy rákban haljanak meg, 38 százalékkal kevesebb, hogy szívbetegségben, 39 százalékkal kevesebb, hogy stroke-ban, 38 százalékkal kevesebb, hogy légzőszervi betegségben és 52 százalékkal kisebb az esélyük, hogy fertőzés miatt veszítsék életüket.
A kutatás szerint az egészséges szokások csak részben magyarázzák az optimizmus és a csökkent halálozási kockázat közötti összefüggést. A másik lehetőség, hogy a nagyobb optimizmus közvetve befolyásolja szervezetünk működését.
Kaitlin Hagan kutató szerint az optimizmus mértéke növelhető egyszerű és olcsó módszerekkel. Ilyen például, ha az emberek leírják vagy elképzelik életük különböző színtereinek a lehető legjobb végkifejletét.
"Az ilyen módszerek használata a jövőben innovatív módja lehet az egészség javításának", idézi a lap.