hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Egereknél hatásos a tablettás lépfenevakcina

Egy jótékony baktériumba csomagolt szájon át szedhető szer megvédte az egereket a lépfenebaktérium (antrax) fertőzésétől, reményt keltve, hogy az embereknél is pirulával helyettesíthetik az oltást.

"A vakcinákat általában nem alkalmazhatják szájon át, mert a gyomor emésztőrendszere tönkreteszi őket" - közölte Todd Klaenhammer, a kutatás egyik vezetője. A csoport élelmiszer minőségű tejsavbaktériumot használt "szállítójárműként", hogy a szert hatékonyságának csökkenése nélkül, biztonságosan juttassa el a vékonybélbe.
A lépfenebaktérium spórái alkalmasak biológiai fegyvernek. A kórokozó általában könnyen kezelhető bőrelváltozásokat okoz. Belélegezve olyan gyorsan fejti ki hatását, hogy mire az első tünetek megjelenését követően megkezdődik az antibiotikumos kezelés, már túl késő.
Az amerikai kutatók megállapították, hogy amint a vakcina túlélte a gyomor fehérjelebontó folyamatait és eljutott a vékonybélbe, képes volt kapcsolódni az immunsejtekhez, ami előfeltétele a lépfene elleni immunválasz kialakulásának. Az orális védelem hatékonysága nem maradt el az injekciós vakcináétól - írják az Egyesült Államok tudományos akadémiája folyóiratának (PNAS) legutóbbi számában.
A következő lépésben azt vizsgálják, vajon más kórokozók elleni vakcináknál is használható-e szállítójárműként a tejsavbaktérium.


 MTI/Reuters

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink