hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egereknél hatásos a herpeszfertőzést megelőző krém

A herpeszfertőzéstől egy hétig is védő, állatkísérletekben már hatásosnak bizonyult krémet fejlesztettek ki amerikai kutatók. A szer egy új típusú terápián, az úgynevezett RNS-interferencián alapul, amely kikapcsolja azon gének működését, amelyeket a herpeszvírus a sejtek megszállására használ.

A kettes típusú herpeszvírus (HSV-2) szexuális érintkezés útján terjed, a nemi szerveken okoz elsősorban hólyagos kiütéseket. Ennek megelőzésére szolgál az a védőkrém, amelyről a Cell Host and Microbe című szakfolyóiratban számol be Deborah Palliser, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa és kutatócsoportja.
"Egy vaginális mikrobicid szer, mely a HSV-2 átvitelétől véd, jelentősen hozzájárulhat a szexuális úton átadott fertőzések kontrolljához" - írják közleményükben a szerzők.
Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint mintegy 536 millió ember él világszerte genitális herpeszfertőzéssel. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságának (CDCP) adatai szerint minden ötödik felnőtt amerikait megfertőzött a genitális herpesz, a HSV-1 típusú ajakherpesz-fertőzés pedig 100 millió embert érint. A herpeszvírus - amilyen egyébként a bárányhimlőt okozó vírus is - az idegrendszer idegdúcaiba hatol be, ahol akár évekig lappang, mielőtt aktiválódva fájdalmas, viszkető kiütést okoz. Az aciklovir és a hozzá hasonló szerek elnyomják ezeket a tüneteket, ám megelőzésre nem alkalmasak.
Az új megközelítés RNS-molekulákat használ fel, melyek a gének által kódolt fehérjék előállításában játszanak szerepet. Az új szer a nectin-1 jelű gént célozza meg. Állatkísérletek korábban bizonyították, hogy azok a génmódosított egerek, amelyekben nem működik ez a gén, nehezebben fertőzhetők meg a kettes típusú herpesz szimplex vírussal. A kutatók a nectin-1 jelű gént "elhallgattató", vagyis működését akadályozó krémet fejlesztettek ki. Ahhoz azonban, hogy a szer azonnali védelmet nyújtson, magában a vírusban található egyik gént is célba kellett venniük.
Az RNS-darabkák szállítására koleszterinmolekulát használtak a kutatók, és úgy találták, hogy az így előállított krém nem irritálta a kísérleti egerek hüvelyét. "A helyileg alkalmazott RNS-szakaszok alkalmasak lehetnek a HSV-2 kezelésére, újraaktiválódásának megakadályozására, és szexuális úton történő átadására" - írják a szerzők dolgozatukban.

MTI/Reuters

cimkék

hirdetés

Könyveink