hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Éger: Totális a bizonytalanság a betegellátásban

Ha a kormány nem változtat egészségpolitikáján, akkor egy fontos nemzetpolitikai kérdésben tart fenn súlyos mulasztást – mondta a Magyar Orvosi Kamara elnöke az ATV Start című műsorában.

Éger István kifogásolta, hogy a kormány nem, vagy csak nagyon kis mértékben vonja be a kamarát az egyeztetési folyamatba. Ugyanakkor pozitívan értékelte, hogy a praxistörvény általuk javasolt módosítása egy év késéssel ugyan, de bekerült az egészségügyi törvénytervezetbe.

A kamara a politikától független testület – szögezte le az elnök –, amely ugyanazt a konzekvens egészségügyi elvárást fogalmazza meg, amit azonban az aktuális vezetés mindig háttérbe szorít, elsősorban gazdasági kényszerek miatt. Ezért szomorú, hogy miközben a kamara kizárólag szakmai alapon próbál döntéseket hozni, folyton valamilyen politikai köntösbe próbálják öltöztetni – tette hozzá.

Éger az orvoselvándorlás megakadályozását célzó ösztöndíjprogramról úgy vélekedett, ez nem jelent megoldást, mert a programban résztvevő rezidensek egy jelentős része egyébként is itthon maradt volna, ráadásul a résztvevők aránya nem több, mint a teljes rezidens állomány 20%-a.

Éger egyébként a vizitdíj bevezetését a jelenlegi gazdasági-szociális viszonyok mellett ma sem tartaná elfogadhatónak, a magántőkét pedig az ágazat alulfinanszírozottsága miatt nincs értelme bevonni az egészségügybe.

(forrás: ATV)
hirdetés

Könyveink