hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Éger: Nem kell sztrájkolni!

Indokolatlan az egészségügyi munkabeszüntetés, a dolgozók többsége jól járt a béremeléssel,a tiltakozó szakszervezet felnagyítja a problémát – mondta a Magyar Hírlapnak a kamara elnöke.

Legálisan, a sztrájktörvény megsértése nélkül ilyen rövid időn belül ad hoc jelleggel az egészségügyben szinte lehetetlen általános munkabeszüntetést tartani – mondta a lapnak Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke arra reagálva, hogy a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) márciusra demonstrációt szervezett és munkabeszüntetést helyezett kilátásba.

Éger számos olyan esetről hallott, hogy a fekvő- vagy járóbeteg ellátásban egyes munkáltatók a központi emeléstől függetlenül korábban saját dolgozóiknak növelték a fizetését, ám a mostani, központi juttatással egyenlő mértékben csökkentették a korábbi, munkáltatói döntésen alapuló béremelést. „Ezt tételes jogszabály tiltja. A kérdéssel a legutóbbi, minisztériumi képviselőkkel folytatott sztrájktárgyaláson is foglalkoztunk, ahol elhangzott, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ utasítsa valamennyi intézményét, hogy vessen véget a jogszabálysértésnek és a korábban általa megállapított emelt béreket fizesse” – fogalmazott a MOK elnöke, aki ezzel kapcsolatban kijelentette, a reprezentatív szakszervezetek és a kamarák folyamatosan tárgyalnak a döntéshozókkal, a következő forduló pedig csütörtökön lesz.

Véleménye szerint a dolgozók többsége jól járt az emeléssel, amelyre példaként hozta fel a mentősöket – ugyanis maga is dolgozik mentőorvosként –, akik „elégedetten konstatálták ezt a béremelési lépcsőt”. Hozzátette, az általános ágazati sztrájk jelenleg azért sem indokolt, mivel a sztrájktárgyalások folyamatosak, amiket pedig a FESZ megfogalmaz indokként, nem újkeletű problémák és a döntéshozókkal zajló egyeztetéseken napirenden vannak.

hirdetés

Könyveink