2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

E-cigi: egyre több a tüdőbeteg fiatal

Aránytalanul nagy számban érinti a fiatalokat az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegség – írja az Index az amerikai járványügyi központ (CDC) jelentése alapján.

Október 22-ig az Egyesült Államok 49 államában, Washingtonban és a Virgin-szigeteken 1604 e-cigarettázással és más párologtató eszközök használatával kapcsolatos megbetegedést jelentettek, többségük fiatal férfit érint – derült ki az Index szerint a jelentésből.

A CDC adatai szerint eddig 34-en haltak meg az e-cigarettázás vagy a gőze belélegzése miatti légzőszervi betegségekben. A betegek 79 százaléka 35 év alatti és 70 százaléka férfi. A betegek fele 25 év alatti, közülük ketten meghaltak a betegségben.

A jelentésben megerősítették, hogy a THC-tartalom (tetrahidrokannabinol, a kannabisz pszichoaktív hatóanya) fontos szerepet játszik a betegség megjelenésében. 876 beteg esetében kiderült, hogy a betegsége megjelenése előtt három hónapig THC-tartalmú e-cigarettát szívtak, 52 százalékuk THC- és nikotin tartamú termékeket.

Eddig a kutatók az e-cigaretta egyetlen összetevőjéről sem tudták kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a tüdőbetegség okozói. Egerekben azonban már kimutatták az Ohiói Egyetem tudósai, hogy tüdőrákot okozhat.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink