hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Duplájára nőhet a kamarai tagdíj

Jövőre majdnem duplájára nőhet az orvosok kötelező kamarai tagdíja, miközben a gyógyszerészek öt-tíz százalékos díjcsökkenésre számíthatnak, a szakdolgozóknál pedig lényegében nem változik az éves tarifa – tudta meg a Népszava.

Az, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a jelenlegi 27 600-ról 48 ezer forintra akarja emelni januártól a doktorok éves tagdíját, először néhány hete a kamara Győr-Moson Sopron megyei vezetőségi ülésén hangzott el – számolt be egy orvos a lapnak, hozzátéve, hogy azóta több területi testület is tárgyalt arról.

Az extra-emelésről szóló hírek óriási fölzúdulást váltottak ki az orvosok körében. Sokan úgy érzik: a jelenleg befizetett összegért sem kapnak semmit. Sőt, a kamara gazdálkodásáról szóló adatok megismeréséért is perelniük kell.

– Mélységesen fölháborít az emelés mértéke! – kommentálta a történteket Lénárd Rita belgyógyász, az 1001 orvos hálapénz nélkül orvoscsoport tagja. – Miközben az orvosi kamara gazdálkodásáról a tagság szinte semmit nem tud, különös annak ellehetetlenülésére hivatkozva emelni a díjat. Most, a bírósági ítélet ismeretében inkább elszámolnia kellene végre a MOK gazdálkodásával az elnöknek – tette hozzá.

A durva díjemelés tervéről a Népszavának nem nyilatkozott a MOK elnöke, pedig a terület minisztere tegnapi parlamenti bizottsági meghallgatásán a jobbikos Rig Lajos érdeklődésére reagálva a kérdést egyértelműen a kamarára bízta.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt felelte: ők most öt-tíz százalékos tagdíjcsökkentési javaslatot visznek saját közgyűlésük elé. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke, Balogh Zoltán arra emlékeztetett, alapszabályuk a garantált bérminimum 0,65 százalékban határozza meg a tagdíjat. S miután a bérminimum évről-évre változik, a tagdíj összege is ennek megfelelően nő.

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink