hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Drámai háziorvoshiány

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alap és Lakóhelyközeli Ellátások Igazgatóság Alapellátási Osztályának nyilvántartása szerint 2018 júniusában 320 háziorvosi, és 244 fogorvosi körzet volt tartósan betöltetlen, írja a 168 óra.

Mindez azt jelenti: nemhogy csökkenteni nem sikerült a betöltetlen helyek számát, hanem azok mértéke folyamatosan nő, hiszen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ januári adatai szerint majdnem 300 tartósan betöltetlen, azaz legalább fél éve üres háziorvosi körzet volt az országban, az áprilisi adatok szerint 308, most azonban még ez is drámai romlást mutat, hiszen alig három hónap alatt tovább csökkent, így történelmi mélypontra süllyedt a háziorvosok számaírja a 168 óra.

Az adatok azt is mutatják, hogy nem hozott eredményt a kormány tavalyi praxispályázata, nem sikerült érdemben csökkenteni a háziorvos nélkül működő települések számát. Tavaly ugyanis 2,3 milliárd forintot költött a kormány a tartósan betöltetlen praxisok vonzóbbá tételére, ez azonban nem hozott különösebb eredményt.

A helyzet leginkább Észak-Magyarországon kritikus, ahol egy körzethez 4-5 település is tartozhat, emiatt pedig rengeteget kell utazni az alapvető orvosi ellátásért. A betöltetlen 320 háziorvosi körzet így több mint ötszáz települést érint.

(forrás: 168 óra)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés