hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Dr. Nagy Testvér figyel

„Tudományos szempontból értékelhetetlenek a fitnesz-adatok” címmel ír az SG.hu a testen viselhető eszközökből nyert egészségügyi adatok felhasználásának lehetőségeiről.

"Az eszközökből szerzett adatok nemcsak a megelőzésben, hanem a diagnosztikában és a betegségek kezelésében is érdekesek lehetnek, de még itt is komoly kutatómunkára van szükség. Vannak olyan eszközök és koncepciók is, amelyek egészségügyi szempontból hasznosak lehetnek és támogathatják a betegeket. Ugyanakkor olyan folyamatokat is megfigyelünk, amelyeknél úgy tűnik, hogy a technika szeretete van előtérben és kétséges, hogy az adott rendszer egészségügyi szempontból hasznos-e. Ezeket a megoldásokat tehát tudományosan is vizsgálni kell, de nem csupán a hasznosságuk, hanem az esetleges káros hatásaik miatt is." – idézik Franz-Joseph Bartmannt, a Német Szövetségi Orvosi Kamera telematikai bizottságának elnökét.

Ezen eszközök divatjából számos területen profitálhatna a lakosság, különösen, ha a különböző kiegészítők által rögzített adatok összeadódnak és segíthetnek a kezelésekkel kapcsolatos döntéseknél. Ilyen lehet például, ha egy cukorbeteg esetében sikerül összekapcsolni a mozgásszámlálóval gyűjtött információkat a kalóriafelhasználást mutató elektronikus naplóval és a mért cukorértékekkel.
"Ebben azonban vannak veszélyek is, a tudományos elemzések mellett ugyanis az adatvédelemre is figyelni kell. Ezeknél a termékeknél és alkalmazásoknál gyakran tisztázatlan, hogy mit csinálnak a szolgáltatók a megszerzett egészségügyi adatokkal, például továbbadják-e harmadik félnek vagy rossz kezekbe kerülhetnek-e" - mondja Franz-Joseph Bartmann az sg.hu-n.

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink