hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Doktor Google legyőzte Doktor House-t

Minél több adat van a betegekről, annál inkább személyre szabott ellátást tudnak nyújtani nekik, közli konferenciabeszámolójában az Economx.

Az Európai Bizottság egy hónapja fogadta el az európai egészségügyi adattérrel kapcsolatos szabályozást, mondta Bidló Judit helyettes államtitkár. Mint az Economx írja, a Digital Health Essential egészségügyi konferencián elhangzottak szerint az európai egészségügyi adtattérrel kapcsolatos szabályozás lényege, hogy az  állampolgárokat kell az  egészségügyi ellátás középpontjába helyezni, teljes körű ellenőrzést kell biztosítani számukra az adataik felett, azzal a céllal, hogy Európa-szerte jobb egészségügyi ellátást kapjanak. A szabályozás kitér a másodlagos adathasznosításra is, vagyis az adatok egészségügyi kutatását és közegészségügyi célú felhasználását is szigorú feltételekhez kötik.

A másodlagos adathasznosítással kapcsolatban megjegyezte, hogy az az ország, amelyik csatlakozik az európai egészségügyi adattérhez, kötelessége ezeket az adatokat biztosítani az EU számára. Minden országnak ki kell alakítani az e-recept rendszert, a képalkotó eredményeket, a laboreredményeket és a kórházi zárójelentések is elérhetővé kell tenni elektronikus formában. Az adatokat, mindenki és mindenre használhatja majd, de a tiltott célok között említette a helyettes államtitkár a magánbiztosítókat, a marketingcélokat, és nemzetbiztonsági szempontból kockázatos tevékenységeket.

Aranybánya lesz ez a rendszer – mondta Bidló Judit. A magyar betegek számára azt jelenti majd, hogy minél több adat van a betegekről, annál inkább személyre szabott ellátást tudnak nyújtani számukra. Magyarországon már tíz millió betegről van digitális adat. A gyógyszerek ártárgyalásai során nyilvánosságra kerülnek majd a költségadatok, így emelkedhet a kiszolgáltatottságunk. De mint mondta: ez a lehetőség automatikusan el fogja indítani a lehetőséget a közös beszerzések felé, valamint a közös egészségügyi programok irányába is.

Magyarországon az egészségügyi információkat legtöbben az online világban szerzik. A megkérdezettek 69 százaléka mondta, hogy az interneten tájékozódik elsőként, majd ezután fordulnak egészségügyi szakemberhez ( 55 százalék), a gyógyszertárakban patikusokhoz (49 százalék), ismerőshöz, családtaghoz, mondta a konferencián Laczkó Krisztián, a Szinapszis Piackutató menedzsere. Úgy fogalmazott, már látszik, hogy az online tér, vagyis doktor Google legyőzte Doktor House-t.

A teljes információ

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!