hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Egészségpolitika

Digitális röntgenpark a Zala Megyei Kórházban

Modernizálták a Zala Megyei Kórház röntgenparkját és bővítették a digitális felvételek továbbítását lehetővé tévő informatikai hálózatot a fenntartó megyei önkormányzat által biztosított visszatérítendő hitelből – közölte a pénteki átadási ünnepségen a zalaegerszegi egészségügyi intézmény főigazgatója.
Csidei Irén szerint furcsa kettősség jellemzi a kórházat és azzal együtt az egész egészségügyet, mert miközben azon kell gondolkodniuk, hogy „holnap miből vásárolnak gyógyszert”, több lehetőség is adódik az intézmény fejlesztésére. A 180 millió forintból megvalósított modernizálást egyfajta előremenekülésként is értékelte, mert – mint megjegyezte – ha nem költenek korszerűsítésre, lemaradnak.
 
A főigazgató elmondta, hogy a beruházáshoz a Zala Megyei Önkormányzat úgy biztosított forrást, hogy azt két év türelmi idő után öt év alatt kell a kórháznak visszafizetnie. Számításaik szerint a kiadás a röntgenfilmek szükségtelenné váló beszerzéséből meg is térül.
 
Nagy Gyöngyi, a radiológiai osztályt vezető főorvos az átadáson elmondta, hogy nemcsak új, digitális képeket készítő röntgenberendezést vásároltak, hanem az eddigi diagnosztikai berendezéseket is átalakították, emiatt orvos-informatikust is alkalmaznak már. Olyan informatikai hálózatot hoztak ugyanis létre, amellyel az ultrahang és más átvilágító berendezések által készített felvételeket tovább tudják küldeni a megfelelő osztályra, de közvetlenül a műtőbe vagy szükség esetén más városok kórházaiba is.
 
A fenntartó Zala Megyei Önkormányzat elnöke, Manninger Jenő (Fidesz) azt hangsúlyozta, hogy a hitelnyújtással gyorsabban megvalósult a modernizálás, mint ha uniós pályázatra vártak volna. Ezekről a forrásokról sem mondanak azonban le, már aláíráshoz közeli állapotban van a több mint 700 millió forintos költséggel kialakítandó sürgősségi centrum támogatási szerződése, így remélhetőleg az idén el is kezdhetik az építkezést. Reményei szerint megvalósulhat a struktúraváltást célzó nagyberuházás is, amely ötmilliárd forint körüli összegbe kerül.
 
Gyimesi Endre (Fidesz), Zalaegerszeg polgármestere azt mondta: a város feladata az alapellátás biztosítása, a megyéé pedig a szakellátásé, de a lehetőségek szerint igyekeznek közösen lépéseket tenni. Ennek példájaként bejelentette, hogy a zalaegerszegi közgyűlés várhatóan tízmillió forinttal járul hozzá a sürgősségi centrum megyei önkormányzat által finanszírozott, mintegy 70 millió forintos önrészéhez.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink