hirdetés
2024. július. 25., csütörtök - Kristóf, Jakab.
hirdetés

 

Digitális ikerrel a kórházi fertőzések ellen

Az OrthoGraph Kft. fejlesztésével pontosan nyomon követhetőek egy kórház épületében végzett takarítások, a szokatlan eltérések, írja a VG.

Az EIT Health InnoStars, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége és az iLex Group egészségügyi Innovációs Versenyén az OrthoGraph Kft. megosztott első díjat kapott az egészségügyi intézményeknek szánt létesítménygazdálkodási megoldások kategóriában. A fejlesztés a kórházak tisztasági ellenőrzését, valamint a kórházi ágyak 3D épületinformatikai szolgáltatással történő menedzsmentjét teszi lehetővé. Korbuly Ádám, az OrthoGraph Kft. alapítója, technológiai igazgató a Világgazdaságnak elmondta, cégük elsődleges tevékenysége egy nemzetközileg is elismert egyedülálló technológiai fejlesztés, melynek révén digitális ikret készítenek az épületekről.

A tulajdonos hangsúlyozta, az OrthoGraph legnagyobb értéke, hogy a digitális modell kezeléséhez egy karbantartó is képes elvégezni az adatok rögzítését. Van tehát egy épületmodell. Készítettünk egy olyan technológiát, amellyel ugyanilyen gyorsan, digitálisan, kontrollált módon bárki képes felvenni egy eszközleltárat úgy, hogy minden eszközre felkerül egy egyedi azonosító. 

Azt találtuk ki, hogy tegyünk minden helyiség ajtajára egy RFID csipet a középső zsanér fölé, és mondjuk azt, hogy amikor a takarító személyzet a munkáját végzi, pittyentsen egyet, amikor bement, meg amikor kijött. Ha ezt minden egyes helyiségben megteszi, akkor le lehet kérdezni, hogy mit csinált aznap, melyik helyiségben mennyi időt töltött. Az adatokból minta keletkezik, hogy az adott helyiséget általában mennyi idő alatt lehet kitakarítani. A szoftverünkkel azon nyomban kiszűrhetők a kritikus vagy veszélyeztetett helyiségek, a szokatlan eltérések, ami innentől kezdve megint életet menthet – ismertette Korbuly Ádám a fejlesztés lényegét. Tehát ott van a modell, akkor miért ne vihetnénk fel az összes ágyat, vagy az összes orvosi műszert, ráadásul az állapotuk megjelölésével? – folytatta tovább a szakember. Ha épp megjelenik fejlesztésre pénz a kórházi büdzsében, akkor azonnal le lehet hívni egy listát, hogy mely eszközök vannak a legrosszabb állapotban, mit kell felújítani. És ha már az ágyakat is nyilvántartjuk, és azokon is van egyedi azonosító, mi lenne, ha hozzákapcsolnánk a betegeket? Ami azért fontos, mert ezek az ágyak néha mozognak, meg a betegek is mozognak, így tervezhetővé válik, hol vannak éppen szabad helyek – mondta.

A teljes információ

(forrás: Világgazdaság)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink