A diabétesz és a cukros üdítőitalok
Egy globális felmérés szerint a cukros üdítők jelentős arányban járulnak hozzá a cukorbetegség kialakulásához, közli az OTSZ Online.
A Nature Medicine folyóiratban január 6-án jelent meg a Tufts University kutatóinak cikke, amelynek becslései szerint világszerte évente a cukorral édesített italok fogyasztása miatt 2,2 millió új diabéteszes (2-es típusú cukorbetegség) és 1,2 millió új szív-érrendszeri megbetegedés fordul elő. A fejlődő országokban súlyosabb a helyzet: Afrikában a szubszaharai országokban a tanulmány szerint a cukorral édesített italok az összes új diabéteszes eset több mint 21%-ához járultak hozzá. Latin-Amerikában és a Karib-térségben az új esetek közel 24%-ához, valamint a szív-érrendszeri betegségek több mint 11%-ához kapcsolhatók a cukros italok.
Az egyes országok közül Kolumbia, Mexikó és Dél-Afrika is súlyosan érintett: Kolumbiában az összes új cukorbetegség több mint 48%-a a cukros italok fogyasztásának volt tulajdonítható. Mexikóban az összes új cukorbetegség közel egyharmada a cukros italok fogyasztásához kapcsolódott. Dél-Afrikában az új cukorbetegségek 27,6%-a és a szív- és érrendszeri megbetegedések 14,6%-a volt visszavezethető a cukros italok fogyasztására.
A cukros italok közös tulajdonsága, hogy emésztésük gyors, ami a vércukorszint hirtelen megugrását okozza, miközben tápértékük alacsony. A rendszeres fogyasztás idővel súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és számos olyan anyagcsere-problémához vezet, amelyek a két vezető globális halálokhoz, a 2-es típusú cukorbetegséghez és a szívbetegségekhez kapcsolódnak, írja a lap.