hirdetés
hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Diabetes hypertoniával

Szigorúbb célérték, több gyógyszer

A hypertoniás cukorbetegek kezelésében jelentőségét veszti az elsőként választandó szer fogalma, mivel a jelenlegi ajánlások szerint 3-4 antihipertenzív szerből álló kezelés javasolt számukra.

A cukorbetegek nagy része hypertoniás. Körülbelül 20-60 százalékuk vérnyomása magas, amit alaposan befolyásol a tápláltság foka, az életkor és az etnikai hovatartozás. A 2-es típusú diabetes és a hypertonia – a dyslipidaemiával és az abdominális típusú elhízással együtt – gyakran a metabolikus szindróma összetevői, az 1-es típusú diabetes mellett kialakuló magas vérnyomás pedig általában diabeteses nephropathia kialakulását jelzi. A magas vérnyomás jelentősen fokozza a cukorbetegség mikro- és makrovaszkuláris szövődményeinek előfordulását, és fordítva: a diabetes a férfiak esetében megduplázza, a nőknél megnégyszerezi a koszorúér-betegség kockázatát. Az irodalmi adatok szerint a szisztolés vérnyomás minden 10 Hgmm-es csökkentése 12 százalékkal mérsékli a cukorbetegség szövődményeinek előfordulását, 15-tel a diabetes mortalitását, 11-gyel a szívinfarktus gyakoriságát, végül 13 százalékkal a mikrovaszkuláris szövődmények számát.

Diabetes mellitusban 130/80 Hgmm-re vagy az alá kell csökkenteni a vérnyomást. Egyelőre nem ismerünk olyan küszöbértéket, amely alatt ne mérséklődne tovább a kardiovaszkuláris események száma – a vérnyomáscsökkentés mértékének mindazonáltal határt szab a mellékhatások növekedő gyakorisága és a költségek aránytalan növekedése.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vályi Péter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés