hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Debrecen: még nincs integráció, de a pénz már jöhet

Bár hivatalosan még nem vonták össze a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumát a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézettel, a szakminiszter március közepéig aláírhatja az uniós forrást felhasználó, másfél milliárdos támogatási szerződést, mely az integrációt szolgálja.

A többi Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programhoz (TIOP) képest később született döntés a debreceni kórházintegráció anyagi támogatásáról. Mint az a MedicalOnline megírta: a kormány február 11-én határozott arról, hogy aTIOP-2.2.6/12/1/B-2013-0033 azonosító számú, „Integrációs törekvések a debreceni betegellátásban” című projekt támogatásának jóváhagyásával Balog Zoltán március közepéig írhatja alá a 1,5 milliárdos támogatási szerződést. A tervezett beruházási program a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma, valamint a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet integrációját szolgálja; a fejlesztés közvetlen célja a belgyógyászati és a szülészet-nőgyógyászati tömb felújítása, valamint a CATO labor kialakítása.

Az ügy pikantériája, hogy információink szerint a két intézmény összevonásával kapcsolatos miniszteri döntés még meg sem érkezett az érintettekhez. Gondot a pályázattal kapcsolatban elsősorban az okoz(ott), hogy az uniós pályázati konzorcium tagjai két fenntartóhoz tartoznak, a Debreceni Egyetemhez és a GYEMSZI-hez, így „nehéz az ügyek végigvitele” – fogalmazott informátorunk, aki szerint nehéz kibogozni, valójában milyen integrációról is van szó.

A polgármester és az egyetem rektora tavaly év végén kérte a GYEMSZI-től, hogy kerülhessenek a fenntartói jogok a Debreceni Egyetemhez. Lapunk akkor a Dehír nyomán közölte, hogy a kórházfúzió miatt a rektor szerint nem kell létszámleépítéstől tartani, az esetlegesen felszabaduló munkaerőt a térítéses betegellátó-rendszerbe irányítanák. A városi TV-ben Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora emlékeztetett, hogy a városban régóta dédelgetett álom Debrecenben a Klinikák és a Kenézy Kórház összevonása, hiszen az integrációval 1998 óta próbálkoznak. Az egyetem gazdasági főigazgatójával jártak az ágazati miniszternél, ahol bemutatták az elképzeléseiket az egyesítésről. Balog Zoltán további adatokat és elemzéseket kért tőlük. A rektor szerint a kormány azért óvatos, mert hasonló integráció volt a szegedi és pécsi orvos- és egészségtudományi képzőhelyen, de „azok nem sikerültek túl jól.”

Az eredeti tervek szerint Debrecenben már január elsejétől megtörtént volna a jogi és szervezeti integráció, azaz mindez egybe esett volna azzal a tavaly novemberben elfogadott törvénymódosítással, amely lényegében a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) megszűnését jelenti, annak ellenére, hogy az egyetem előző vezetése határozottan védte a klinikák önállóságát.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink