hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Csökkenő árak, egy-két hetes gyógyszerhiány?

Bár október elsejétől várhatóan mintegy 500 féle gyógyszer ára csökken az egészségbiztosítási pénztárnál bevezetett új, úgynevezett vaklicit következtében, lapunk információi szerint az átmeneti időszakban akár egy-két hetes gyógyszerhiányra is számíthatnak a betegek.

Október elsejétől mintegy 500 gyógyszerkészítmény ára csökken jelentősen. Az esetenként akár számottevő változást az teszi lehetővé, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vaklicitet vezetett be, így maguk a gyártók sem tudták, hogy mások milyen ajánlatot tesznek az OEP-nek.

Mint arról a MedicalOnline korábban beszámolt, tizenegy új hatóanyaggal bővült az OEP által támogatott gyógyszerek köre és olyan új szabályozás lépett életbe, amelynek köszönhetően októbertől a betegeknek akár jelentősen kevesebbet kell fizetniük orvosságaikért – ha az azonos hatóanyagú szerek közül a legkedvezőbb árú és támogatású, úgynevezett preferált gyógyszereket kérik orvosuktól, gyógyszerészüktől. Mindez a többi között szívritmuszavarok, szív- és érrendszeri megbetegedések, veseelégtelenség, illetve egyes onkológiai vagy csontritkulással járó betegségek kezelését érinti. Az erről szóló miniszteri rendelet megkönnyíti az azonos hatóanyagú készítmények piacra jutását; elősegíti, hogy az érintett gyártók jelentősebb mértékű árcsökkentéseket nyújtsanak be az egészségbiztosítási pénztárhoz, így az új készítmények a korábbihoz képest átlagosan tíz százalékkal alacsonyabb áron kerülhetnek be a gyógyszer-támogatási rendszerbe.

Bár elvben mindez kedvező, hiszen a lakossági térítési díjak csökkenésével is együtt jár, a folyamat nem feltétlenül lesz problémamentes. Komáromi Zoltán háziorvos szerint például súlyos kockázatot rejt magában a gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásában bevezetett vaklicit. Ha ugyanis a betegek arra kényszerülnek, hogy orvosságaikat havonta, negyedévente olcsóbbra cseréljék, különben többet kell fizetniük, felborul a bevált terápia. Elvész a bizalmuk a gyógyszerekben és a doktorokban is. Az országos szakfőorvos az új rendszerrel kapcsolatosan attól is tart, hogy megnő a szakrendelők és a kórházak betegforgalma, s ezzel többet veszít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mint amennyit az olcsóbb szerek preferálásával nyer.

Az orvosszakmai szempontok mellett azonban ellátásbiztonsági kockázatokkal is számolni kell: lapunk információ szerint nem kizárt, hogy az októberi árcsökkenést megelőzően akár egy-két hetes gyógyszerhiányra is fel kell készülniük a betegeknek. Mindezt lényegében megerősítette az Önkormányzati Egészségügyi Napok mai rendezvényén Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke is, aki a többi közt arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszertárak a nagy árváltozás előtt készleteznek majd, így az átmeneti időszakban lehetséges gyógyszerhiány elkerülésére meg kell találni a megfelelő megoldást.

Az OEP korábban úgy nyilatkozott, hogy ha gyógyszerellátási problémáról érkezik bejelentés, jogosult arra, hogy a következő legkedvezőbb árú gyógyszert bevonja a preferált körbe.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink