hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Csillapodik az eladósodás?

Az elmúlt hat évben 225,5 milliárd forintnyi konszolidációt és finanszírozási támogatást juttattak az intézményeknek – közölte a Magyar Hírlappal az egészségügyi államtitkárság.

Jelentős adósságokat halmoztak fel a korábbi években a kórházaink: 2010 előtt gyakran azt sem lehetett tudni, hogy pontosan mennyit – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére az egészségügyért felelős államtitkárság, reagálva arra, hogy augusztus hónapban az eddigi gyakorlathoz képest jóval kisebb mértékben emelkedtek az ellátók tartozásai a beszállítók felé. Az adósságok mértéke a 2014. decemberi hetvenmilliárdról tavaly decemberre harmincnyolcmilliárd forint alá csökkent.

A nyár végi, szokatlanul kismértékű emelkedés elsősorban az egyetemeknél feltűnő, ám az orvosképzéssel is foglalkozó intézmények esetében nincsenek arról pontos adatok, hogy tartozásállományukban mekkora hányadot tesz ki a betegellátás, az oktatás, illetve a kutatási tevékenység. Az egészségügyért felelős államtitkárság közlése szerint „a kormány kiemelt feladatként tekint” az ellátórendszer gazdálkodási problémáinak megoldására.

Az ennek érdekében tett intézkedések között legfontosabbként „a területi ellátásszervezési központ létrehozását” jelölték meg, amelynek célja, hogy egységes irányítási rendszer alakuljon ki. Az ehhez kapcsolódó kancelláriarendszerrel kapcsolatban – amelyről folyamatosan egyeztetnek a kamarákkal – közölték, a tárgyalások „az eddigiekhez hasonlóan a koncepció tartalmáról szólnak”.

(forrás: Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink