hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Csaták Nagyatádon

Példa értékű lehet a szolgáltatók közötti vita

A nagyatádi városi kórház, s a Dalkia Energia Zrt. hónapok óta tartó vitájának kulcsszava a kapacitásjog. Ennek birtokosa döntheti el, szállít vagy sem energiát szerződött partnerének.
Hónapokkal azután, hogy a nagyatádi városi kórház üzemeltetői elszámolási vitába bonyolódtak az intézmény hő- és meleg víz ellátását biztosító Dalkia Energia Zrt-vel, egyre távolibbnak tűnik a megegyezés. Az egymást nyilvánosságra hozott közleményekkel bombázó felek semmiben sem értenek egyet.

Történetük még 2008 nyarán indult, amikor a helyi önkormányzattól a Medical Investments Zrt átvette a városi kórház működtetését. Az intézmény, s egy kisebb telephelyének hő- és meleg víz ellátásáról az önkormányzattal kötött, tíz évre szóló szerződés értelmében 2003-tól a Dalkia gondoskodott. A működtető váltás egyik feltétele az volt, hogy a MI Zrt rendezi az önkormányzat által a Dalkiával szemben korábban felhalmozott adósságát. A Medical Investment tulajdonosa, Kovács Róbert szerint ennek megfelelően 202 millió forintot átutaltak az energiaszolgáltatónak. Eltérően emlékszik erre az aktusra Asztalos Andrea. A Dalkia kommunikációs vezetője cáfolja az összeg nagyságát, mondván, a tartozás egyharmadát elengedték, kétharmadát pedig két részletben törleszthette az új működtető. Igaz, ennek megkérték az árát: további öt évre szóló szerződéshosszabbítást, amellyel 2018-ig sikerült egymáshoz láncolni magukat. 

A felek közötti „nyugalmi” időszak csupán néhány hónapig tartott, nagyjából addig, míg újabb fogást kerestek, s találtak egymáson. A MI vezetése közölte, hogy átnézve a korábbi számlákat, jelentős túlszámlázásra bukkant, s e címszó alatt 283 milliót követel a Dalkiától. Az energiaszolgáltató egyrészt nem ismeri el a vádat, mondván, egy fillért sem tehet az általa szállított gázra, ugyanakkor ma már több mint 180 milliós kifizetetlen számla ellenértékét követeli az intézmény működtetőitől.

S bár az intézménytulajdonos önkormányzat, majd az egészségügyi tárca is igyekezett közvetíteni a szemben álló felek között, nem jártak sok sikerrel. A Dalkia felszámolási eljárást kezdeményezett az adós ellen, a kórháziak pedig bíróságon keresnek elégtételt, s főként 283 millió forintot.

Egy újabb lépésként a kórház lezárta a kazánházait, ahová nem engedi be a Dalkia dolgozóit, majd december elsejével felmondta a velük kötött szerződést, hogy maga jelenjen meg vásárlóként a piacon. Erre azonban nincs lehetősége. Az érvényes rendelkezések értelmében ugyanis egy adott vezetékről, egy adott „címre” csak egyvalakinek lehet úgynevezett kapacitásjoga, s ezt jelenleg a Dalkia birtokolja. Amíg nem mond le erről a jogáról, senki más nem szállíthat gázt a kórháznak, miközben a cég jelenleg nem használja fel azt a gáz mennyiséget sen, amit a nagyatádi kórház számára kötött le. A gázszolgáltató ÉGÁZ-DGÁZ viszont nem állítja le a szolgáltatást, abban reménykedve, hogy a felek egyszer majd csak megegyeznek, s valaki végül kifizeti a számlát.

„Az eredeti szerződés megkötésekor, 2003-ban az intézményi bevétel 3-5 százaléka volt az energia költség, ez mára 15-20 százalékra nőtt, miközben a bevételek drámaian csökkentek, a gáz ára viszont emelkedett” – érzékelteti helyzetüket Kovács Róbert, kimondatlanul is arra utalva, hogy a jelenlegi helyzethez igazodó szikárabb szerződést szeretne.

„Elfelejtettek utána nézni az érvényes jogszabályoknak” - kommentálja a kapacitásjoggal kapcsolatos anomáliát Asztalos Andrea, aki szerint a Dalkia nem tekinthet el több száz millió forinttól, főként azután, hogy a csődbe menekült HospInvestben is bent ragadt a pénzük.

Azt viszont mindketten elismerik: a kórház és az energiaszolgáltató birkózása precedens értékű. A Dalkia jelenleg 60 egészségügyi telephely hő- és melegvíz ellátást biztosítja. Ha elveszti a csatát, vérszemet kaphatnak a többiek is, minimum szerződésük felülvizsgálatát követelve. A MI viszont az egészségügyi szolgáltatóknak nyújthat példát arra miként járhatnak el, ha sokallják a szolgáltatói számlát.

Horváth Judit, medicalonline

cimkék

hirdetés

Könyveink