hirdetés
hirdetés
2024. május. 08., szerda - Mihály.
hirdetés

Civil szakértők mondják meg

Civil szakértők írnak tanulmányokat a Szent János Kórházban tervezett átalakítások optimalizása érdekében, derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

Csökkenti a betegbiztonságot, hogy a közlekedésfejlesztési beruházások miatt elhalasztanák az észak-budai centrumkórház létrehozását – értesült a Magyar Nemzet. A lap által megismert hatásvizsgálatból – amelyet civil szakértők írtak – kiderül, hogy a János kórházban dolgozó orvosok, asszisztensek, ápolók is elbizonytalanodhatnak a jövőjüket illetően. Cserháti Péter miniszteri biztostól megtudtuk: a tervek alapján 1,2 milliárd forintból újíthatják fel a gyógyintézmény egyes pavilonjait, viszont a traumatológia, a szülészet-nőgyógyászat és a járóbeteg-ellátás is a Kútvölgyibe költözne – olvasható az mno.hu-n.

A Szent János kórház területén vagy annak közvetlen közelében egy XXI. századi sürgősségi központnak kellene épülnie – erre hívják fel a figyelmet a Szilágyi Zsolt II. kerületi lokálpatrióta által vezetett polgári kezdeményezés szakemberei (orvosok, orvos technológusok, kórháztervezők, épületgépészek, gazdasági és közlekedési szakemberek) hatásvizsgálatukban – olvasható a Magyar Nemzet cikkében. A kormánynak is megküldött dokumentumban azt mutatják be, milyen hatása lehet a lakosság ellátására, ha az észak-budai centrum a közlekedésfejlesztési beruházásokkal összefüggően csak az M0-s budai szakaszának elkészültekor, valamikor 2025-re valósul meg. Mint írják, a közlekedésfejlesztési beruházások miatt elhalasztott projekt csökkenti az érintett polgárok betegbiztonságát és elégedettségét. Így bár nem kizárt, hogy statisztikai értelemben a főváros egészségügyi ellátása a centrumok és a társkórházak fejlesztése által javulni fog, Közép- és Északkelet-Buda, valamint a Zsámbéki-medence ellátottsága – ha minden a kormányrendeletben foglaltak alapján marad – nehézkesebbé és a térség számára hiányosabbá válhat.

A Kútvölgyi klinikai tömbbel kapcsolatban, ahová a tervek szerint a kormány a János kórház néhány részlegét átköltöztetné, felteszik a kérdést: miként lesz képes majd központi szerepet vállalni a főváros egészségügyében a mindössze 250-300 aktív ágy, amelynek az intézmény helyet tud biztosítani? Felhívják a figyelmet arra is, ha a kormány nem valósítja meg a Szent János kórház centrumfejlesztését – akár úgy, hogy a kórház területén épületeket bontatnak le, és újakat építenek a helyükre –, akkor a térségben zöldmezős beruházásra a korábban is szóba került Hidász utcai vagy más hasonló közeli terület lenne a legalkalmasabb – részletezi a Magyar Nemzetben megjelent cikk.

A szakértők úgy vélik, a kormányhatározat tartalmát megismerve a Szent János kórházban az orvosok, az asszisztensek, az ápolók elbizonytalanodhatnak a jövőjüket illetően. A határozatban az áll ugyanis, hogy 2017-ben a társkórházak fejlesztése indul meg. A központi kórházakkal kapcsolatos beruházás kezdő időpontja ismeretlen, tehát szerintük számolni kell azzal, hogy a Szent Jánosban uralkodó áldatlan helyzettel még sokáig szembe kell nézzen beteg és orvos.

A további részletek az mno.hu-n olvashatók.

 

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés