hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Bükfürdőre mentek a mentők

A sürgősségi betegellátásban dolgozóknak mindenütt azonos protokoll és prioritások alapján kell végezniük a munkájukat – jelentette ki  mentőszolgálat vezetője.

Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója csütörtökön a Vas megyei Bükfürdőn beszélt erről. Hozzátette: a sürgősségi betegellátás eredményessége szempontjából meghatározó, hogy ugyanazok a szabályok vezéreljék a mentőket a balesetek, sürgősségi esetek helyszínén, mint amelyeket a kórházak sürgősségi részlegein is követnek.

A Magyar Oxyológiai Társaság XVIII. őszi szimpóziumára éppen ezért olyan előadókat hívtak meg, akik ennek a szoros együttműködésnek a kialakításáért dolgoznak - fűzte hozzá. Tájékoztatása szerint meghívták a konferenciára annak a három magyarországi mentőtisztképző intézménynek a hallgatóit is, akik a mentőszolgálat és a kórházak sürgősségi osztályainak szakember-utánpótlását jelentik - fűzte hozzá.

Mártai István az MTI-nek a konferencia előtt elmondta: az OMSZ egy-két héten belül megköti azt az európai uniós támogatási szerződést, amely újabb 22 mentőállomás megépítését jelentheti, ezzel teljessé válik a lefedettség.

A konferencia nyitóelőadásában Berényi Tamás főorvos az erőforrások megfelelő elosztásának és a betegek szakmai elvek szerinti besorolásának fontosságáról beszélt.

Varga Csaba főorvos a sürgősségi ellátás kihívásairól szólva kijelentette: a sürgősségi betegellátás minden területét fejleszteni kell, a legnagyobb kihívások egyike pedig az, hogy több mint 400 szakember hiányzik a területről.

(forrás: MTI)

Könyveink