hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Budapesten csütörtöktől forgalomkorlátozás

A levegőszennyezettség miatt a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben és csütörtök reggel hat órától érvényesek a forgalomkorlátozó intézkedések – közölte a Főpolgármesteri Hivatal.

A tájékoztatási fokozatban már elrendelt avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmának fenntartása mellett 2011. november 17-én reggel 6 órától nem közlekedhetnek a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek Budapest közigazgatási területén. Az MTI-hez eljuttatott közleményben a Főpolgármesteri Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 100 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, 2011. november 17-én, csütörtökön reggel 6 órától, további intézkedésig.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Tarlós István főpolgármester önkorlátozásra is felszólította a légszennyezőket kérve az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a gépjárművek indokolatlan üzemeltetésének, valamint a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának lehetőség szerinti mérséklését.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedései közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.

A főpolgármester a tájékoztatási fokozatot kedden hajnalban hirdette ki. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szerda délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

(forrás: MTI)

Könyveink