2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Kitekintő

Brit vallási vezetők közös felszólalása az eutanázia ellen

Rowan Williams canterburyi érsek, Vincent Nichols westminsteri érsek és Sir Jonathan Sacks főrabbi közös levélben tiltakozik az eutanázia bújtatott legalizálása ellen.

Lord Falconer korábbi lordkancellár múlt hónapban benyújtott törvénymódosítási javaslata értelmében a jövőben nem lehetne felelősségre vonni azokat, akik gyógyíthatatlan beteg hozzátartozójukat külföldre kísérik, hogy véget vessenek életüknek. A javaslat vitáját még e héten napirendre tűzheti a brit parlament felsőháza – írja a Cathnews.

A vallási vezetők nyílt levelükben rámutatnak, hogy a javaslat valójában kiskaput próbál nyitni az eutanázia törvényesítéséhez, és annak engedélyezéséhez vezet, hogy a családok külföldön felelősségrevonás nélkül halálba segíthessék szeretteiket - tudatta a Magyar Kurír.

A brit törvény az öngyilkosságnál történő segédkezést 14 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja. Noha eddig legalább 115 brit állampolgár utazott Svájcba – ahol legális az eutanázia –, hogy a zürichi Dignitas Klinikán véget vessen életének, és mintegy 800-an vannak a klinika várólistáján, mindmáig senkit sem vontak felelősségre azért, mert elkísérte hozzátartozóját.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

hirdetés

Könyveink